torsdag, november 10, 2011

MårtensAfton:















 Gert tog några kort på mig, men så föll valet istället på oss:)

Maten:) och det dukade bordet och gäster och vi är redo med gässen... och dessutom vädret,
//HV




NattBloggen; Mårtens Afton i sikte och även gåsen:

När jag äntligen blev klar med allt tog jag bort lacket med aceton och satte på favoritnagellacket ISADORA mulberry wine och nyduschad är jag dååå ocksååå...
Jag kommer inte använda uttrycket " ett "JAG" " mera här i bloggen då Gert gav mig ett bra skäl -  för då insåg jag att detta kan faktiskt misstolkas fullständigt.


Med tanke på att jag hålli igång heldagen/kvällen /natten, sååå dammsög jag  hela lägenheten innan vi åkte ut förut....

Pussst och stööön och suck*... och  nu kan jag pusta ut.




































Så här blev gåsen efter 2,5 tim. och imorgon skall gåsen flyttas över till en annan form och på marinaden blir det en enkel creme fraiche sås imorgon och till detta ris...


















När gåsen var färdig efter 2,5 tim... då satte jag igång med äppelkaka.

Recept: 4 dl havregryn, 4 dl mjöl, 3 dl vispgrädde, 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 150 gr milda, 150 - 200 gram ljus Sirap. Gräddas i ugn på 175 grader ca 45 min.
















När äppelkakan är färdig då åker gåsen in i ugnen med folie på för förvaring tills imorgon.

















 





NattaKäket: ost/skinkmacka och Te:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MUSIK:





















onsdag, november 09, 2011

Gås inför MårtensAfton:

VÄDRET: mulet, vindstilla och ca +4

ONSDAGENS MÅLTID: fiskbullar i dillsås med ris; morot och tomat


















Vi har varit ute en sväng och handlat lite samtidigt... valet föll på ICA maxi i Mölndal, eftersom vi var i krokarna... Där hittade jag en gås;) och ett batteri till brandlarmet.
 
Några snabba "shots (till bloggen)" så där apropå då jag hoppade ur bilen någonstans.Någon bild är suddig och det beror på inställningen, faktiskt och finns det en sådan... då använder man denna också:)
































GÅS:

Rengjorde snabbt denna ugnsform för det var ett tag sedan sist jag använde en sådan.
I denna olivolja, lite kina soy mushroom, lite  svartpeppar, lite malen mild paprikapulver och salt.


Inälvorna ligger fint inuti gåsen och dessa plockas ut och rengörs i vatten och saltas lite lätt.
 En citron skärd i 4 bitar som används för att "citronlackera" gåsen utanpå och lite snabbt inuti om det går.




Inälvorna läggs tillbaks in i gåsen och där i; 2st lök + 2st äpplen skalade och skurna i stora bitar och 250 gr katrinplommon (redan urkärnade).

Till sist knyts lårbenen fast med steksnören som också köptes inne på ICA.














Ned med gåsen i ugnsformen, där jag rullade in gåsen i marinaden försiktigt och liten klick milda på också:)
Gåsen gräddas i ugnen på ca 175 grader ca 2-3 timmar.


Efter 30min lade jag på ett smörpapper som skydd på toppen.




Och sista äppelkaksbiten gick åt till kaffet.




















Sååå nu bloggar jag och strax hoppar vi bägge två här in i duschen





















NattBloggen:



Deckarkväll/natt med Irene Huss här:




Äppelkaksbit till filmen... och som bilden ovan kan man väl summera bilderna här under då i något liknande stil:


Hundarna under filmens gång... helt utslagna i hobbyrummet med oss.




... och efter filmen...

























... en knäckemacka med bordssmöret "becel gold" och kaviar med en kopp Te, så här innan man hoppar in i "slafen".














~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FILM:



















♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥