fredag, december 03, 2021

JULBORD och hemlagat:

 

Lax och ost ---  ägg
Janssons frestelse köttbullar prinskorvar värms i ugn.
Vörtbröd osötat bröd surdegsknäcke med lite söta bröd / rödkålen värms
Rödkålsallad med grönkål-äpple-en kokt potatis /tomat/gurksallad/fruktbricka
Bägge sallader med lite äppelcidevinäger i... en favorit.

hoppade över frukost LUNCH julskinke-macka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG julbord med dessert äppelkaka med SIA punch/russin glass
Pepparkakorna hoppades över.

Mitt i förberedelse inför julbord blev det en skön rejäl tur i ibland höga drivor av snö... 

Vet inte vad som var jobbigast... snön eller mina tunga termobyxor? Bägge delar tror jag...
Snön fortsatte under kvällningen också... nya drivor av snö.
Bara att gilla läget!!!

torsdag, december 02, 2021

VECKA 48 inför JULBORD och recept JANSSONS FRESTELSE OCH JULSKINKA;

Innan bloggning har jag kokat ägg och efter maten så sakta dukat upp lite. 
Lite förberedelser och sista pyssel blir imorgon. det mesta och värsta gjort!
Grönsaker, sallad, frukt och nötter... bara köttbullar och prinskorvar som skall ugnsstekas och jansons frestelse som är färdig för att värmas... sockerkaka med äpple och kanel har jag tagit ur frysen. Punch/russin glass från SIA  för den som vill ha och några pepparkakor.

Så här kokar jag ägg:
Jag lade äggen i en kastrull och fyllde på med vatten så att översta delen av ägg var synligt, där på lade jag på med ca halv till en tesked salt över ägg, så att de inte spricker så hemskt. Jag kokade sedan upp vattnet, sänkte till 7:an på spisen och lät äggen puttra i 7 minuter. De blev goda! saltade försiktigt över äggen och på med plastfolie som skydd och in i kylen. Jag smakade på ett ägg.



Julskinkan ännu finare och godare dagen efter.

 

Ägnade förmiddagen åt att göra Janssons frestelse.





hoppade över frukost - tunnbrödet... sovmorgon plus fullt upp...
 LUNCH juleskinka-macka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG fiskbullar i dill med fullkornsris och riven morot

Stark solsken och snö... det var extra jobbigt att gå med klumpiga termobyxor över jeansen...






onsdag, december 01, 2021

VECKA 48 senapsgriljerad julskinka:

 



Jag sköljde snabbt och torkade lite lätt av skinkan... Fram med ugnsformen med bakplåtspappret och i med skinkan.
Dags för Senapsgriljering... (man kan torka in skinkan med potatismjöl allra först så att griljeringen sitter på ännu bättre, men det gjorde inte jag) Jag vispade snabbt ihop 1 ägg med ca 2 msk senap SLOTTS original, som fördelades som ett tunt lager över skinkan och därefter ströddes/pudrades över till sist på med ströbrödet over skinkan.

Skinkan gräddades på ca 175gr i 30 min därefter på 150gr 1,5-2 tim för varje kg. 
Denna skinka var runt 1,8kg. 
När skinkan var färdiggriljerad lät jag den svalna först i ca 20 - 30min - utan att röra skinkan. 
 (man får inte skära i skinkan för tidigt då rinner saften ut och skinkan blir väldigt torr)
Nya brödkniven var mycket bättre än väntat och bättre än den jag hade förra året.
Astedrix fick smaka och detta var smaskens. Imorgon blir det nog juleskinka till lunchen...




 LUNCH ostmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG lax med pasta 
Snöat hela da'n... 

tisdag, november 30, 2021

VECKA 48 snö och kyla:

 


... ännu mera snö... termobyxa på...
Jag tar lite break... bl a matplanering inför "julbord"...

Gårdagens Asterix i starkt solsken...

FRUKOST gene "original" LUNCH knäckemacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG felix små delikatesser köttbullar med tomat/gurksallad
... fisk var det igår...

söndag, november 28, 2021

Första advent:

 



Termobyxa utanpå jeans och en tubsjal för hals...  varmt och skönt men jobbigt att gå med...
Snön låg kvar från gårdagens.




Kyrkan med en juleby nedanför i TV-rummet och vita adventsstaken i sovrummet


Fina lyktan med snögubbe och julbock och hund... fick byta batterier idag.

Balkongbelysning

GOD JUL!

JULGARDINEN

Små julesaker...


FRUKOST gene "original" LUNCH macka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG ugnskarré med ugnsrostade grönsaker och potatis/broccolibakelse med tomat/gurksallad







lördag, november 27, 2021

Vit som snö med prinskorv:

 



Nya brödkniven som jag hoppas kunna använda till att skära upp julskinkan... en skärare tar ör stor plats speciellt om det inte är ofta.
3 st sockerkakor med äpple och kanel har jag bakat häromdagen. 2 st frös jag in. 

Snöade gjorde det också... och ett vitt puder ligger kvar på marken... Lite halkvarning på detta!

FRUKOST gene "original" LUNCH macka & fruktbricka gårdagens med en bit äppelkaka och dagens med clementinklyftor
LÖRDAGENS MIDDAG prinskorv med mos (potatis morot broccoli spenat grönkål) tomat/gurksallad



♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥