onsdag, december 08, 2021

VECKA 49 snö och kyla fortsätter:

 

Igår blev en jobbig och hård dag... och kom inte i säng förräns runt 03:00...
Med tanke på gårdagen blev det en skön Onsdag...


FRUKOST gene "fiber" LUNCH julbricka (bild från en annan dag) & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG schnitzel med kokta grönsaker och potatis





Bilder från Andra advent:

FRUKOST gene "fiber" LUNCH julbricka  & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG julemat...







fredag, december 03, 2021

JULBORD och hemlagat:

 

Lax och ost ---  ägg
Janssons frestelse köttbullar prinskorvar värms i ugn.
Vörtbröd osötat bröd surdegsknäcke med lite söta bröd / rödkålen värms
Rödkålsallad med grönkål-äpple-en kokt potatis /tomat/gurksallad/fruktbricka
Bägge sallader med lite äppelcidevinäger i... en favorit.

hoppade över frukost LUNCH julskinke-macka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG julbord med dessert äppelkaka med SIA punch/russin glass
Pepparkakorna hoppades över.

Mitt i förberedelse inför julbord blev det en skön rejäl tur i ibland höga drivor av snö... 

Vet inte vad som var jobbigast... snön eller mina tunga termobyxor? Bägge delar tror jag...
Snön fortsatte under kvällningen också... nya drivor av snö.
Bara att gilla läget!!!

torsdag, december 02, 2021

VECKA 48 inför JULBORD och recept JANSSONS FRESTELSE OCH JULSKINKA;

Innan bloggning har jag kokat ägg och efter maten så sakta dukat upp lite. 
Lite förberedelser och sista pyssel blir imorgon. det mesta och värsta gjort!
Grönsaker, sallad, frukt och nötter... bara köttbullar och prinskorvar som skall ugnsstekas och jansons frestelse som är färdig för att värmas... sockerkaka med äpple och kanel har jag tagit ur frysen. Punch/russin glass från SIA  för den som vill ha och några pepparkakor.

Så här kokar jag ägg:
Jag lade äggen i en kastrull och fyllde på med vatten så att översta delen av ägg var synligt, där på lade jag på med ca halv till en tesked salt över ägg, så att de inte spricker så hemskt. Jag kokade sedan upp vattnet, sänkte till 7:an på spisen och lät äggen puttra i 7 minuter. De blev goda! saltade försiktigt över äggen och på med plastfolie som skydd och in i kylen. Jag smakade på ett ägg.



Julskinkan ännu finare och godare dagen efter.

 

Ägnade förmiddagen åt att göra Janssons frestelse.





hoppade över frukost - tunnbrödet... sovmorgon plus fullt upp...
 LUNCH juleskinka-macka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG fiskbullar i dill med fullkornsris och riven morot

Stark solsken och snö... det var extra jobbigt att gå med klumpiga termobyxor över jeansen...






onsdag, december 01, 2021

VECKA 48 senapsgriljerad julskinka:

 



Jag sköljde snabbt och torkade lite lätt av skinkan... Fram med ugnsformen med bakplåtspappret och i med skinkan.
Dags för Senapsgriljering... (man kan torka in skinkan med potatismjöl allra först så att griljeringen sitter på ännu bättre, men det gjorde inte jag) Jag vispade snabbt ihop 1 ägg med ca 2 msk senap SLOTTS original, som fördelades som ett tunt lager över skinkan och därefter ströddes/pudrades över till sist på med ströbrödet over skinkan.

Skinkan gräddades på ca 175gr i 30 min därefter på 150gr 1,5-2 tim för varje kg. 
Denna skinka var runt 1,8kg. 
När skinkan var färdiggriljerad lät jag den svalna först i ca 20 - 30min - utan att röra skinkan. 
 (man får inte skära i skinkan för tidigt då rinner saften ut och skinkan blir väldigt torr)
Nya brödkniven var mycket bättre än väntat och bättre än den jag hade förra året.
Astedrix fick smaka och detta var smaskens. Imorgon blir det nog juleskinka till lunchen...




 LUNCH ostmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG lax med pasta 
Snöat hela da'n... 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥