lördag, januari 01, 2022

Första da'n på året:





Jag har ägnat första starten/dagen på nya året med långkok - dillkött. I bloggandets stund står dillköttet färdigt med redning och allt för att svälla och dra in smaker och dofter.



När jag startade för många herrans år sedan med Dillkött lagade jag långkok på fransyska eller högrev, men sedan Per Morberg introduserade det förenklade långkoket, så har jag mestadels använt grytbitar eller skinkschnitzel och delat bitarna själv. Idag hade jag i tunn-skivade kotletter som jag skar i bitar - extra gott blev detta.

Första dagen på nytt år är väl något speciellt, så det fick bli ett långkok. Ett speciellt sådant med mycket kärlek och tid!  

Jag hade i persiljerot och gjorde dillköttet från grunden med mycket purjolök med lite spetskål och  även morötterna för sötmans skull. Jag använder aldrig socker i matlagning mer än om jag bakar och det är inte ofta.


En härlig nyårsdag tur ute... vindstilla och skönt framförallt. Trots en hel del olika sorters strövare ute var det lugnt...  bl a ett litet gäng som tog sig ett årets första dopp hör inte till vanligheterna... däremot är det vanligare med BBQ och grill... såg ett större sällskap på andra sidan och en mindre grillrök från ett litet sällskap.




FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: ostmacka & fruktbricka
MIDDAG LÖRDAGENS dillkött med kokt potatis


 

torsdag, december 23, 2021

Da'n före doppareda'n God Jul:

 


Janssons frestelse



Under förmiddagen har jag lagat till en Janssons frestelse...
Med åren har det blivit olika sorters och en hel del Janssons frestelser men detta recept är min favorit. När jag startade blev det den traditionella varianten... varva potatis med rå lök ansjovis ströbröd med grädde och mjölk - toppat med skivade smörbitar.
Jansons frestelse är för mig och THE GOATLORD  både A och O men även Ö...nämligen blir det en sista Janssons frestelse på självaste Nyårsafton har jag tänkt,

Min allra första Janssons frestelse minns jag faktiskt. Det var runt mitten av 1970-talet på ett julbord hos mormor. Helt plötsligt hör man: - Åh,jävlar! Mormor hade en ny rätt som vi skulle få smaka på... men hade glömt av denna. Snabbt joxade hon till något och in med detta i ugnen... efter en timma var denna frestelse ännu inte klar, oturligt nog hade hon valt en hög ugnsform för sufflé.
Jag blev lite undrandes vad detta är för maträtt som aldrig blir färdig. Till slut var denna klar och vi fick smaka. Min första tugga... hmmm... annorlunda... kanske gott. Jag ville veta vilka ingredienser som var i... också annorlunda.
Många år senare är det en av mina absoluta favoriträtter som dessutom är kul att tillaga, så enkel med få ingredienser men så gudomlig,


GOD JUL

Det blir ett hemlagat julbord i vanlig ordning på självaste julafton.... en hel del matrester på de röda dagarna kanske... 
Vi får se när jag kommer tillbaks hit in i bloggen igen... nu tar jag paus!
FRUKOST: gene "original" LUNCH: knäckemacka inkl. fruktbricka
MIDDAG TORSDAGENS senapsgriljerad skinka med rotmos och tomat/gurka

onsdag, december 22, 2021

VECKA 51 da'n före... da'n före doppareda'n:

  Förutsägbara blogginläggtitlar... och smått trista, så ser det oftast ut... så och nu med. 

Har nu påbörjat PARFYMEN en tysk krim-serie i 6 delar... har nu sett 2... Mycket snart är det fyra nya BECK filmer som skall betas av också... mysfaktor*

Ett tunt snötäcke på marken efter gårkvällens nedfallande flingor...


FRUKOST: gene "original" LUNCH: fetaostmacka & fruktbricka
MIDDAG ONSDAGENS max burger bar meny... våran favorit till detta är faktiskt ramlösa citrus...
lökringar blev detta denna gång... jättegoda!

tisdag, december 21, 2021

VECKA 51 da'n före... da'n före... da'n före doppareda'n:

FRUKOST: gene "original" LUNCH:  ostmacka med fruktbricka
MIDDAG TISDAGENS ärtsoppa

Det blev en skön tur ut... ur bubblan.




 



MÅNDAGENS

FRUKOST: gene "fibervariant" LUNCH:  salami Milano macka & fruktbricka
MIDDAG MÅNDAGENS schnitzel kokt potatis/morot

En solskensdag...



söndag, december 19, 2021

Fjärde advent:

Julestämning


Vila på maten... fortsätta på spanska/galiciska krimserien smaken av tusenskönor säsong 2 och sista men tror det är näst sista delen som skall ses... Säsong två är något flummig, men har nu kommit in i även denna... Efter denna är det de nya BECK filmerna som gäller 4 st... juldagen sänds den första... 
 Tyska krim-serien PARFYMEN på bara 6 delar skall betas av... om det hinns innan BECK filmerna vet ej ännu... spänning råder iallafall. 

 
Rumlar om lite...

Igår droppade det från träna vilket inte gjorde idag... Desto mera sol istället...

FRUKOST: gene "fibervariant" LUNCH: sill ägg lax macka & fruktbricka
MIDDAG SÖNDAGENS fiskbullar med ris blandat med gröna ärter morot kål







LÖRDAGENS 


FRUKOST: gene "fibervariant" LUNCH:  pastejmacka & fruktbricka
MIDDAG LÖRDAGENS laxgratäng med riven morot/kål

Något fuktigt väder...


fredag, december 17, 2021

SvartHalka & 17 också:

 Utan txt... är upptagen med annat...



Lagade snabbt till en god laxgratäng med en sallad till. Resten av gratängen blir det imorgon också fast med rivna morötter och kål till är dedt tänkt...








torsdag, december 16, 2021

VECKA 50 och THE GOATLORDS födelsedag:

Solsken framme och barmark...


Vacker blomsterbukett!

 





... andra dagar... blandat.





... makarotti häromdagen på fusilli...







♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥