onsdag, februari 02, 2022

VECKA 5 mitt i veckan - solsken*:

 

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: ostmacka & fruktbricka med hallonhjärta
MELLANMÅL: sallad
MIDDAG ONSDAGENS risotto med riven ost över
Risotto från förra veckan. Fryslådan plockade jag ut ur frysen igår och tinades upp i kylen.
 Smakade bra!


Härlig onsdagstur med vindstilla väder och starkt solsken!
Senare blir det TV-kväll och bl a fortsätta se på brittisk krim-serie MARCELLA och säsong 2 var väldigt bra, men nu är också säsong 3 påbörjad och startar något skumt, får se hur detta utvecklar sig.


Nyklippt lugg!


tisdag, februari 01, 2022

Första februari med både snö & hjärtan:

 

Snöar nu igen... en jobbig promenad med tunga termobyxor... När vi kom in muttrade Asterix några ord med THE GOATLORD...  och lade sig sedan ned i väntan på maten. Jobbig tur!


FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: tonfisk i tomat med oliv och fetaost keso och ägg med mini ostmacka omgiven av grönt & fruktbricka med hallonhjärta
MIDDAG TISDAGENS schnitzel toppad med fryst riven blodapelson och citron med kokta grönsaker och lite fräsch sallad

Brukar lägga de gröna ärterna så här... Det blev ett hjärta utav den röda paprikan också.

måndag, januari 31, 2022

VECKA 5 sista da'n i januari:

 Det blev en härlig start på ny vecka och sista dagen i januarimånad. Vindstilla väder med lite kyla!

Tog ett litet annat stråk hemåt idag - inget som syns i bild, då jag bara tar bild på vissa ställen. Senare blir det TV kväll och fortsätta följa den brittiska krim-serien Marcella och just nu är denna spännande - sista delen säsong 2.








FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: sillmacka & fruktbricka
MELLANMÅL: sallad
MIDDAG SÖNDAGENS fish & crisp med rotmos
köpte från hemköp 5 pkt på extrapris för ett tag sedan 35:- paketet... 

söndag, januari 30, 2022

glida på mackor - söndags sol:

Tonfiskmackan är från gårkvällen... strömming-mackan en annan kväll.
Stekt strömming är bland de godaste!
Strömmingen har sina säsonger också då de är små eller väldigt stora... likaså smaken.

Jättegott!
Det var lättare förr med fisk, då de små butikerna fanns här och var, och man kunde välja och vraka!
När jag flyttade in här i området 1989, så fanns det en jättefin fiskbutik på Stabbetorget, där handlade jag ibland. Kommer ihåg att jag några få gånger kokade strömming i ngn form av ättikslag och rullade in strömmingarna med en liten tomatskiva emellan och en tandpetare som höll ihop allt - vid ett annat tillfälle köpte jag en hel regnbågslax som jag lagde till i ugnen.

En dag var fiskbutiken borta!
Närmsta fiskbutik fanns nu långt nere i Kålltorp och under 2000-talet har även denna försvunnit.
De finns nu som fiskbilar här och var bl a utanför ICA-butiker som mindre delikatess-stånd.
Så ser utvecklingen av fisk ut precis som nedlagda bank och postkontor.
Numera köps det mest fisk i frys och jag handlar rent allmänt via nätet och bl a ICA har nyligen fått en avdelning på nätet "fiskbilen" och här finns färsk strömming från fiskbilen.
 Nu är det ännu lättare med fisk än förr kanske ännu bättre fast med en enda liten skillnad - Det fanns mer att välja på...

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: pastejmacka & fruktbricka
MELLANMÅL: buljong och sallad
MIDDAG SÖNDAGENS enkel ugnslax toppad med fryst riven citron och rester från gårdagens soppa med lite kikärter och gröna ärter.





Härlig stund ute i +8 grader och stormen hade under förmiddagen mattats av... eftersom det var Söndag och jag att jag inte kände mig för blev det "standardstråket".
Senare blir det brittisk krim-serie MARCELLA och säsong 2 påbörjad.


lördag, januari 29, 2022

Läskande efterrätt i ovädret:

 

Här skall fryst färskriven blodapelsin och citron toppas ovanpå glassen.

I förmiddags i samband med matlagningen fixades även lunch och  samtidigt  passade på då att även skala en citron och frysa in denna bland blodapelsin. Som senare blev en god läskande efterrätt!

Läskande efterrätt - jordgubbar med  GBglass crema di mascarpone toppad med fryst riven citron och blodapelsin. 
 

Under förmiddagen har jag i sakta lugn mak lagat till en soppa. Jag startar först med köttbullarna som läggs in i kylen unde tiden som soppan lagas. En soppa som görs i 3 steg för mera djup. Första steget mjuk-steker  Andra steget kok-steker Tredje steget kokar och puttrar på svag värme
i ca 30 minuter först då läggs köttbullarna ned i soppan som sedan skall puttras i ca 30 min -1 tim på mycket låg värme.
Blir en maträtt imorgon också - enkel ugnslax och även som ett mellanmål - buljong.
Grå regnig Lördag med andra ord väldigt ruggigt ute...
FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: glas med yoghurt blåbär och havre toppat med fryst riven blodapelsin & fruktbricka
MIDDAG LÖRDAGENS soppa med köttbullar hemlagat från grunden

fredag, januari 28, 2022

Biskvi som kvällsfika:

 

Detta väntar i kylen - kvällsfikat!
Choklad-biskvi om man inte gillar mörk choklad och till detta jordgubbar och några valnötter!
FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: tonfiskmacka med sill och ägg & fruktbricka
FRYSEN skalad blodapelsin snart redo för att rivas med rivjärn över både yoghurt och glass
MIDDAG FREDAGENS stekt strömming spenat och kokt potatis
Det blev en härlig tur på ca 1 tim 50 min...
När man går mot ljusare dagar och solen framme då blir det lätt över 1tim 30 minuter.

torsdag, januari 27, 2022

VECKA 4 bättre flyt:

Testade denna som ett alternativ Te till kvällen. Helt okej ngn gång ibland!
Däremot ångrar jag köpet "vitt Te" som skall drickas på förmiddagar. Helt onödigt eftersom vi har en vattenkanna i kylen med skalade ca 2 citroner som håller sig ca 7 dgr i kylen - liknande övriga ingredienser får man i sig med det gröna Te på kvällen.

... köpte även ett kamomill Te som jag lagt i Teskåpet i köket. Lite alternativa för kvällen.
FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: glas med grekisk yoghurt, havre, frysta blåbär toppat med fryst riven blodapelsin & fruktbricka
Via matTina fick jag en idé att frysa in en skalad blodapelsin, som man sedan kan riva med rivjärn. Skall skala fler blodfapelsiner och lägga in i frysen - inte så dumt!

MIDDAG TORSDAGENS risotto med rotfrukt bredvid romansallad, tomat och gröna oliver
Hälften quinoa och fullkornsris användes i risotton... fryste in en matlåda för att ha om några dagar eller i nästa vecka.
Det blåste rejält så vi tog det lilla lugna... känns nu mycket mera rogivande i bloggandets stund. Igår var jag helt slut i kroppen efter att varit igång på Tisdag morgon tills innan sömn inklusive vaccindos.

En del kvar av första säsong med brittisk krim-serie MARCELLA.... helt okej!

ONSDAGENS
FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: räkmacka & fruktbricka & halva koppen nyponsoppa med cornflakes
MELLANMÅL sallad
MIDDAG ONSDAGENS köttbullar med grönt mos (potatis broccoli spenat och grönkål)
Det blev en hyffsad onsdagstur med lite solsken.

tisdag, januari 25, 2022

VECKA 4 tredje dos gjord:

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: sillmacka & fruktbricka
MELLANMÅL buljong från gårdagens soppa
MIDDAG TISDAGENS enkel ugnslax med rester från gårdagenssoppa plus mixade bönor  och med lite grönt vid sidan om
Dagens tur blev härlig och ett plus på detta det vackra vädret med vindstilla gjorde sitt!

Tredje dos avbockad! Dessutom vet alla vad som menas!

måndag, januari 24, 2022

ny VECKA 4 gråa måndag:

 

Både tvätt och hemlagad soppa... grått, fuktigt och disigt som en måndag kan kännas... Förövrigt vindstilla och skönt... valde "standardstråket" eftersom det kändes så fuktigt ute.




Ett nytt liv / rage room avklarade...D å är BECK's två senaste av fyra avklarade. Håller på nu med den brittiska krim-serien MARCELLA... blir ngt avsnitt ikväll. Ungefär så ser det ut just nu på TVfronten!


FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: glas med grekisk yoghurt, frysta blåbär och havre & fruktbricka 
MIDDAG MÅNDAGENS  soppa med köttbullar hemlagat från grunden



SÖNDAGENS

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: stekt inlagd strömming macka &  &fruktbricka 
MIDDAG MÅNDAGENS  blodpudding med lingonsylt och mjölk
Enda gången jag äter lingonsylt... så dags igen om ett tag för att göra slut på syltburken.






♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥