lördag, november 12, 2022

Tårtstubbe RECEPT:

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG veg. soppa med panerad fisk fish & crisp 
gårdagens middag blev en dagens
Vindstilla, ljummet och inte lika fuktigt fast mörkt och dystert blev en skön avkoppling ute!


TÅRTSTUBBE

TÅRTBOTTTEN (1 apelsinsockerkaka med blåbär)
INGREDIENSER
3 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl dinkel-mjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

FYLLNING
några jordgubbar ca 6 st

GARNERING
halv burk lemon curd eller hemmagjord
5 dl vispgrädde
1-2  riven chokladruta mörkchoklad 70%

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten. Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och låt gräddas i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna!

FYLLNING
Kapa av de bägge ändarna på kakan och fyll kakan med några skivade jordgubbar. Sätt om med plastfolie och in i kylen för saftigare kaka. Låt stå tills nästa dag!

GARNERING
Vispa grädden och lägg undan ungefär hälften av den vispade grädden i en skål. Rör ned Lemon curd med den vispade grädden och fördela över fyllningen på kakan. Ta resten av den vispade grädden och fördela över lemon curd grädden på kakan.
 Till sist riv mörkchoklad med vanligt rivjärn och använd den grova sidan.
Toppa tårtstubben med den rivna mörkchokladen som dekoration.

(Om man vill dela en tårta i flera våningar. 
Låt din tårtbotten svalna helt i formen innan du tar ut den. Plasta in den och förvaras i frys tills du behöver den. När det är dags att dela den, så låt den tinas upp i rumstemperatur, men skära i den när den fortfarande är kall för att inte smulas så mycket!) 
Sista honungen åkte fram och fick stå framme en bra stund för att sedan lättare vispa denna poröst.
Här pressas apelsinen.
De frysta blåbären strös ned i smeten och resten av smeten hälls över blåbären.
Smord och bröad form med smeten och allt i i ugn!

Den färdiga kakan får svalna med bakplåtspapper över.
De avkapade kanterna blev en go' fika!
Ett tunt lager av skivade jordgubbar som fyllning överst på kakan ställs in i kyl över natt med plastfolie om för en saftigare kaka.
Vispad grädde - ungefär hälften lades åt sidan och den andra hälften vispades samman med lemon curd.
Jag tog hela burken. Det blev för sött!!!  Trots detta hade jag ändå läst att någon rekommenderade lite mindre mängd för sötman - att den perfekta mängd är ca halv burk med ca 2,5 dl vispgrädde!

Det skall bli en fika senare, så då får vi se om det blev för sött kanske inte så illa då kakan förövrigt är sparsam med det söta får vi hoppas!!!
Självaste kvällsfikat blir det en kort blogg om på farsdag imorgon och då summerar jag min tårtstubbe och om lemon curd!
Kakan som redan ser ut som en stubbe -  Dagen efter nyss uttagen ur kyl och utan plastfolie om.
Stubben garnerad med både lemon curd-grädde och vispad grädde. Mörkchokladen rivs med grov sidan för att strö över tårtstubben som dekoration!
Översta bilder - tårtstubben!
Nedersta bilder - tårtstubben inne i kyl tills fikat!

fredag, november 11, 2022

Stubben börjar ta form🪓:

 



Tårtstubben har nu tagit sin form och är nu inne i kylen. Imorgon blir det både vispgrädde och lemon curd grädde som skall på och även riven choklad överst!
Jag får se när jag hinner blogga... kanske farsdag... för imorgon är jag upptagen.
Recept på apelsin sockerkaka igen blir när tårtan åker in i bloggat...
men den som följt bloggen kan jag berätta för att det blev 3 st ägg och ca 3, 5 dl dinkelmjöl pågrund av att mjölet var slut i förpackningen men jag hade en oöppnad. I vilket fall som helst så trodde jag inte att det sista mjölet var mer än 2 dl... och hällde i ett dl mått med 2 tsk bakpulver, så därför 3 ägg. Ca halva färdig smet hälldes i smord form där jag fördelade 2 dl frysta blåbär, därefter resten med smet över.
Jag följde receptet förutom att jag gräddade kakan i ca 50 min istället för 45 min....
 PERFEKT!

Kakan fick svalna i formen innan jag vände på denna och kapade av ändarna, först därefter lade jag på ett tunt lager av några jordgubbar för att stå över natt och bli saftig.

En go' fika vankas ikväll!
SOPPA IGEN! men utan selleri... och lite fryst blomkål i!


Här påbörjas tårtstubben!
Det blev för mycket för blogg både soppa och tårt-bak!
Jag återkommer med tårtstubben!
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG soppa med panerad fisk fish & crisp
Milt väder... och små vindar gjorde att det var mindre fukt ute än övriga dagar...

torsdag, november 10, 2022

VECKA 45 stubbe🪓planering:

 

TÅRTSTUBBE
Förbereder för att göra en tårta! Har nu allt hemma!
Imorgon skall jag göra en apelsin-sockerkaka med 2dl frysta blåbär i.
Jag tänker skära bort "kanten" i bägge ändarna, så att blåbären syns, dessutom skiva lite jordgubbar att ha ovanpå kakan som lite fyllning, främst för att få kakan saftigare. Kakan skall få stå över natten.

Nästa dag så vispar jag grädden. Jag funderar på att blanda hälften av grädden med lemon curd och fördela över kakan men lämna ändarna där blåbär syns och på med resten utav vispgrädden utan lemon curd.  (för bästa vispad grädde skall den vara 40% och väl kyld innan visp)
 Till sist riva lite mörk choklad 70% överst som dekoration.
Bilder och recept igen blir det på det hela också!

Det här blir min allra första tårta som jag bakar helt själv inte ens halvfabrikat har fångat mitt intresse. Bakning i sig har jag aldrig varit intresserad av även om jag bakar sockerkaka.


FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG vegetarisk soppa med falukorv
Hemlagat från grunden - den nedfrysta falukorven åkte fram tillsammans med fryslådan med soppan,  som fick tinas över natten. I med lite vatten och rapsolja, även lite fryst blomkål som jag hackade i och lite gröna ärter, blev en god middag!
En härlig tur ute blev det idag utan regn! En stunds strimma solsken även om det var mestadels grådisigt och fuktigt, förövrigt var det en lugn skön Torsdag med mindre rörelse.

onsdag, november 09, 2022

mitt i VECKA 45 🍅🧄:

 

Enkel ugns-lax med rapsolja, salt och vitpeppar och halva tomater toppat med hela vitlöksklyftor.
Sååå blev jag av med de sista vitlöksklyftorna, troligtvis ingen mera vitlök för i år.
Julen hägrar och julestöket är inget som känns aktuellt här ännu... hoppas på mera jule-energi, men undrar om jag orkar eller framförallt har lust! Jag brukar ha olust på jul så här års... sedan kommer en energi från ingenstans och jule-mys på detta automatiskt! Sååå vi får se hur det blir...
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG ugns lax i tomat/vitlöksklyftor serverad med kokt fullkornsris/quinoa tricolor - strimlad kål - frysta grönsaker såsom spenat, grönkål, blomkål och broccoli och kokt morot.
Inget regn men fuktigt ute... Avslappnad tur...

tisdag, november 08, 2022

VECKA 45 inne📺mys*

 

Med SÖNDAGENS balkonglåda i centrum ca kl 17:30.
calluna ljung - mynta - fjärilslavendel

via TELENOR STREAM C-more blev det dags för att påbörja en dansk finans-thriller serie som finns i 3 säsonger "Bedrägeriet" 2016-19. Också denna väldigt spännande...
Strax dags för säsong 1 del 3... 
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG hemlagad schnitzel med potatis/morot och gröna ärter


Vindstilla, fuktigt och värme i luften eller jag som var välklädd!


----------

TISDAGENS:
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG hemlagat men direkt från fryslådan soppa toppad med torsk
KVÄLLS MÅL fibervarianten med tonfiskröra (majs-bostongurka-mild naturell grekisk yoghurt) toppad med tomat/gurka

Regn regn åter regn...

söndag, november 06, 2022

Korvmoj:

 

SÖNDAGENS förberedelse
Korv med fullkornsris/quinoa och kålsallad
Surkålen blev bytt mot korv - bra byte, eller hur? Ingen här i hushållet är fantaster av surkål sååå...

RECEPT enkel KÅLSALLAD med riven gurka
Skiva eller skär kål tunt, därefter i med väldigt lite salt och rör om med gaffel - därefter ca 3 msk olivolja och rör om - därefter 1 tsk äppelcidervinäger och rör om - sist riv en bit gurka med skal på och rengör skalet noggrant innan och rör om. 

Rökt grillkorv från polsk butik. 
Blev en Ugnstekt middag på ca 20 - 30 min i lite rapsolja...

https://jbb.pl/en/produkty/smoked-grill-sausage/


FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG korv med fullkornsris/quinoa och kålsallad med riven gurka
Vindstilla men fuktigt ute! Mycket moln - grådisigt!
VACKER VY med kastanjeröda Asterix!
Mössa i centrum kanske något tidigt men är nybadad med fuktigt hår!

lördag, november 05, 2022

Helgsoppa:

FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG hemlagat från grunden vegetarisk soppa toppad med citronlax
Har nu snart inga frysmatlådor att fylla frysen med... dags att ätas* ännu en frysmatlåda med soppa att stoppa in i frysen.
Soppan som startar stegvis först steks med lök purjo stjälkselleri röd paprika lagerblad och seddan även med tomater och kryddor. i med ca 1,5 - 2dl vatten där det hela puttras en stund.
PLOCKA UR LAGERBLADEN. 
I med quinoa tricolor som en kort stund puttras!

Dags för lite soppspaghetti eller pasta/makaroner. Sedan i med ytterligare vatten ca 8 dl vatten- Grönsakerna som skall i mörka grön del av purjon morot stjälkselleri potatis - skippade persljerot för denna gång. I med kålen. I med mera vatten efter behov.
Inte nödvändigt men lite frysta grönsaker spenat grönkål och broccolis som dessutom hackades upp.
Soppan kan nu sköta sitt och puttras på svag värme.
Solen strimmade då och då till, dessutom vindstilla men ändå smått rått väder.

 

fredag, november 04, 2022

Helg-feeling med mörkret:

 Den som dræber - those who kill

Från Telenor stream via-play har vi nu påbörjat den danska krim-serien "Den som dräper - mörkret" som har en klassisk handling om och med seriemördare.
Det var ett tag sedan vi såg den här typ av handling och den var mycket bättre än vad vad vi ngnsin kunde tro att den skulle vara!

(Det finns en föregångare "Den som dräper - 2011" som både mini-serie och film fast med mera kända skådisar såsom  Lars Mikkelsen och Jacob Cedergren)
Den frigående fortsättningen några år senare går under samlingsnamnet "Den som dräper - mörkret".
Det finns i bloggandets stund två säsonger med 8 delar i vardera säsong från 2019 och 2021  och en 3:e säsong är på väg under 2023.

Jag kan absolut inte gå in på djupet av handlingen utan att avslöja eller ta bort spänningen, men den röda tråden är dock utan tvivel drivmedlet eller törsten efter att få döda i de bägge här.
Mycket välgjord som gör att man steg för steg växer sig in i serien samtidigt som spänningen gradvis växer. 
Överraskande bra med spännande intressanta vinklingar! Nordisk krim-serie på hög nivå!

Jag läste en blogg om serien och av vad jag förstod var det av någon som inte brukar se den här genren eller har som favorit, men jag reagerade på att den trodde att de som gillar och ofta ser den här genren skulle föredra första säsongen bättre än tvåan, själv tyckte HEN att tvåan var bäst för ettan var ngt rörig.
Det är möjligt att ettan var rörig men som sagt välgjord och det röriga var en välgjord handling. Det är skillnad på rörigt om det inte finns ngt sammanhang och det fanns det här!
 Vi ser just nu på tvåan och också den börjar bli minst lika spännande som den förra. Något enklare och rakare men ändå lika bra med en helt annan handling! Så hittills håller bägge måttet!
 Jag kan ändå förstå om ngn som gillar ren action kan tycka lite gäääsp! ibland om denna genre precis som vice versa gäspar åt en simpel action kanske.

Vi har nyligen betat av "DET SOM GÖMS I SNÖ", "HEDER", sista säsongen  "GÅSMAMMAN" och "ADVOKATEN". De var alla jätte-bra!


.......



FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG blodpudding med lingonsylt och ett glas standardmjölk
Dystert ute i mörkret och lägg till även lite regn... men en skön tur ändå.
Senare blir det kanske lite mys i mörkret fast då inomhus vid TV:n!

torsdag, november 03, 2022

VECKA 44 kålpudding med Quinoa tricolor/fullkornsris:

 

Händelseförloppet i bilder... Inte nog med detta glömde blanda riset = Quinoa tricolor 0,75 dl med fullkornsriset 0,75 dl ihop med färsen.
Så jag fick snabbt hälla  quinoa/fullkornsriset överst i ugnsformen och med fingrarna blanda ihop snabbt med den översta kålen som jag även  hunnit att lägga i, men det blev bra ändå. Jag lyckades rädda det hela.
500 gr blandfärs och 3 ägg med 3 dl mjölk och rapsolja hade jag i. Äter inte så ofta ägg så rejäl äggstanning var både A och O... och det är ju gott! enkelt bra recept och inget stekt lök eller kål... inte mycket disk eller extra tid som avsatts. En form som ugnsteks i 1 timma, därefter lät jag det dra i 125 grader ca 1/2 timma i ugnen innan ugnsfolien åkte på och jag stängde av spisen för att sedan ha en skön promenad för det blev det och en avslappnande sådan.
Jättegod blev kålpuddingen och jag frös in resten för ett annat tillfälle!
Uppdaterat receptet som blev ngt kluddig men jag orkade inte göra en ny!
FRUKOST gene tunnbröd fibervarianten
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG kålpudding med quinoa/fullkornsris och kokt potatis/morot
En härligt avslappnande paus blev det idag och det var Asterix som valde idag!
En ngt längre sitt blev det och en härlig bensträckare efteråt utefter snår...

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥