TÅRTSTUBBE
TÅRTBOTTTEN (1 apelsinsockerkaka med blåbär) INGREDIENSER 3 ägg 0,5 dl strösocker 1tsk honung 0.5dl rapsolja 1 dl mjölk 1,5 tsk bakpulver 3,5 dl dinkel-mjöl saften av 1 färskpressad apelsin 2 dl frysta blåbär smör eller rapsolja och ströbröd till formen
FYLLNING några jordgubbar ca 6 st
GARNERING halv burk lemon curd eller hemmagjord 5 dl vispgrädde 1-2 riven chokladruta mörkchoklad 70%
GÖR SÅ HÄR Vispa poröst ägg, honung och strösocker Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret. Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten. Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och låt gräddas i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna!
FYLLNING Kapa av de bägge ändarna på kakan och fyll kakan med några skivade jordgubbar. Sätt om med plastfolie och in i kylen för saftigare kaka. Låt stå tills nästa dag!
GARNERING Vispa grädden och lägg undan ungefär hälften av den vispade grädden i en skål. Rör ned Lemon curd med den vispade grädden och fördela över fyllningen på kakan. Ta resten av den vispade grädden och fördela över lemon curd grädden på kakan. Till sist riv mörkchoklad med vanligt rivjärn och använd den grova sidan. Toppa tårtstubben med den rivna mörkchokladen som dekoration.
(Om man vill dela en tårta i flera våningar. Låt din tårtbotten svalna helt i formen innan du tar ut den. Plasta in den och förvaras i frys tills du behöver den. När det är dags att dela den, så låt den tinas upp i rumstemperatur, men skära i den när den fortfarande är kall för att inte smulas så mycket!) |