SÖNDAGENS prinskorv med gratäng serverad med rädisa- och gurksallad |
Kvällens julfika! |
Töväder! |
FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka LÖRDAGENS MIDDAG hemlagat spjäll |
SÖNDAGENS prinskorv med gratäng serverad med rädisa- och gurksallad |
Kvällens julfika! |
Töväder! |
FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka LÖRDAGENS MIDDAG hemlagat spjäll |
RAPSOLJA användes för att steka löken i. BONG touch of taste - flytande fond med kalvsmak användes som smaksättning. Så mycket godare än buljong! |
Jag startade med att bryna spjäll i endast 3st små lök och rapsolja och plockade ut färdigbrynta spjäll och fyllde på med nytt. När alla spjäll var klara så in i traktörpannan igen och lät löken vara kvar - i detta skede kan man plocka ur all lök om man vill detta. |
Tjocka kamben är något lättare att arbeta med än med långa spjäll, men det funkade bra ändå! Jag hällde på med både vatten och buljong - denna gång använde jag flytande fond Bong touch of taste med kalvsmak, Det hela kokas upp för att sedan puttra på svagare värme i ca 1 timma under lock. Har man inte buljong i eller några andra kryddor i detta skede, då är det viktigare att spjällen får ligga i marinaden minst 20 minuter - nästa dag. |
Stängde av spisen och hällde ut det mesta av vätskan. Marianden - olivolja och mushroom soy. Använde måttögat,,, men ca halv dl - 1 dl olivolja och i detta en skvätt soja. Röres om. Häll marinaden över spjällen och fördela runt. Låt ligga en stund och om du har kokat spjäll i buljong eller andra kryddor - låt då spjällen ligga längre tid i marinad minst 20 minuter - nästa dag. Plocka ut spjällen och lägg i en form som placeras några timmar eller tills nästa dag. Jag lade lite folie över som lock och en plastpåse över och in i kylen tills nästa dag. Ta ut formen med spjällen ur kylen och placera denna i ugnen. Gräddas på 175 gr runt 20 minuter. |
Amaryllisen har även en tredje blomma som är på väg att spricka ut.. |
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka FREDAGENS MIDDAG fish&crisp potatis/morot och sallad Lagade snabbt till en kålsallad som blandades ihop med gårdagens gurk- och rädissallad. |
-4 kändes något varmare än -7! TORSDAGENS |
Hemlagad vegetarisk soppa som var både värmande och god i kylan. |
I samband med lunchen skar jag upp lite grönsaker eftersom jag tänkte laga till en vegetarisk soppa under eftermiddagen. Soppan är för imorgon och så fryser jag också in till jul-mellandagarna. Jag hoppas kunna minska inköpet av grönsaker under dessa dagar nämligen. Jag skall upp tidigt imorgon och vet ej riktigt om jag orkar eller har tid för matlagning, så jag kom på att om jag skär upp grönsaker och förbereder, då går det snabbare efter middagen sedan att laga till soppan - sååå fiffigt! |
Först steks tomatpuré för att lyfta fram smak sedan i med lök. I med purjo, en bit kål, stjälselleri, röd spetspaprika... steks ihop. Jag hade i 3 lagerblad.... i med tomaterna.... och kryddor salt, svart malen peppar, gurkmeja, malen paprikapulver, ca 1 msk ketchup, ca 1 msk bongs touch of taste fond, steks, sedan i med tomatkross,,, soppspaghetti, quinoa tricolor,,,, vatten och resten av grönsakerna. |
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka ONSDAGENS MIDDAG norrlandspölsa som denna gång värmdes upp i enkel kastrull |
Några nya snökorn som lagts sig och några grader varmare... |
Lucia & Co med lanterna snögubbstrio och julbock! |
Lussefika! P:S att baka är inte min grej, men sockerkakor är ngt annat... och jag äter inte saffran heller, blir så sjuk av saffran. Lussekatt utan saffran hade jag väl kunnat duka upp? Inte när jag bakat blåbär- och apelsinsockerkaka! |
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka TISDAGENS MIDDAG hemlagad schnitzel med en kålsallad |
Inte bara vindstilla och sol utan också is och kyla! -7 brrr... Det gick bra att gå på underlaget i år; mestadels knastrande hård snö eller lite barmark... ingen svart halka som det kan bli... även där det var väl nedtrampat var hyffsat okej att trava på eller förbi. |
Skott nr 2 som börjar likna en Amaryllis! |
Imorgon är det Lucia, så hon åkte fram bland sällskapet och batterierna laddade, så nu är även snögubbslyktan igång igen i några dagar tills de laddas ur. |
DAGENS enkla... spetskål och tomat halvor med torskbitar som är saltade och vitpepprade och toppat med citronskivor och fryst färsk basilika. Quinoa med fullkornsris... och i detta fryst broccoli blomkål spenat grönkål |
En favorit åter igen! I bloggandets stund fick jag avbryta och snabbt för att ta kakan ur ugnen. Nu står den ute för att svalna i ca 30 minuter. |
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka MÅNDAGENS MIDDAG citron & basilika torsk med tomat och spetskål serverad med quinoa/fullkornsris blandat med blomkål broccoli grönkål spenat |
VINTERLANDSKAPET* ligger kvar med minusgrader! |
ADVENTSFIKA Senare under kvällens gång blir det blåbär- och apelsinsockerkaka och en mindre tonfisksallad och kanske en eller två pepparkakor! |
Råkostsallad som blev över blandades med gurk- och rädissallad som blev över och i detta lite röd spetspaprika, som skall bli till en tonfisksallad senare ikväll. Kavlade ut pepparkakor av skogaholms pepparkaksdeg - kanske en fika senare och de blev formade som renar, gris och hjärtan... |
Gårkvällens kaviarmacka blev så här. |
Skottet utav den gamla Amaryllis som blommat ut... är på väg att spricka ut! |
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka SÖNDAGENS MIDDAG gårdagens Jannsons frestelse med råkost rödbetor och gurk- och rädissallad |
VINTERLANDSKAPET i -5grader brrr... fast uppfriskande. |