onsdag, december 21, 2022

Da'n före🥣 da'n före🥣 da'n före doppare da'n🥣:

 

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH kaviarmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG hemlagad men en upptinad fryslåda med risotto med fullkornsris/quinoa
Senare blir det felix risgröt med mjölk kanel och sirap eller socker

På fredag skall jag däremot påbörja med att göra hemlagad tomtegröt i både mjölk och grädde.
Även julskinkan tänker jag göra på fredag...  

Härligt med barmark och att kunna gå var som helst! Några plusgrader med dis och fukt.
 Inget regn heller så man var torr när man kom hem innanför dörren!

tisdag, december 20, 2022

VECKA 50 torra plagg innemys*:

 

MÅNDAGENS trista begränsningar... halkan... när snön är på väg bort...

Några plusgrader och regn på detta så var snön närapå borta förutom någon enstaka isfläck.
Det blev en skönare tur ut än igår... trots att det regnade och man var dyblöt när man väl kom hem
.
Jag hängde Asterix koppel på tork och bytte ut selen mot en torr. Min mössa hänger på tork likaså mina upptvättade jeans och jackan hoppas jag hinner torka tills imorgon. Känns skönt att vara hemma och få värma sig med torra plagg.



PÅ TV FRONTEN!

TELENOR stream

Vi har nyligen betat av dansk krim-serie BEDRÄGERIET, den svenska miniserien NATTRYTTARNA som är baserad på verklig händelse, den danska krim-serien DEN SOM DRÄPER och håller på just nu med den italienska krim-serien DU SKALL ICKE DRÄPA är på 3:e säsongen och även sista. VÄLDIGT bra spännande serier! 

PÅ juldagen är det premiär för ny BECK film... !


Håller på med matplanering... 

På fredag tänker jag laga till en julskinka i ugn och även från grunden  julgröt på både mjölk och grädde på spisen. 

Jag har visserligen köpt en färdig felix risgröt för 10:- som skall invigas imorgon eller torsdag.


Laga mat.serier och lite annat är krävande så jag får se hur det blir med bloggandet och hur jag skall orka lägga upp inläggen, men  julskinka, julgröt och lite julmat skall jag allt försöka peta in!!!




söndag, december 18, 2022

Julemys🎄Prinskorv & grönsaksgratäng:

 

Grönsaks-Gratäng till prinskorv

smord och bröad form
3 st skalade och skivade potatisar
1 st skalad och skivad morot
1 st skalad och skivat äpple
1 bit hackad bladselleri med 1 st hackad lök
Frysta grönsaker: blomkål och broccoli

ÄGGSTANNING
2 st ägg
2 dl standardmjölk
salt och malen vitpeppar
lite paprikapulver
lite gurkmeja
SÖNDAGENS prinskorv med gratäng serverad med rädisa- och gurksallad



Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
Kvällens julfika!
Töväder!







LÖRDAGENS
FRUKOST gene tunnbröd fiber LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG  hemlagat spjäll

fredag, december 16, 2022

Hemlagade spjäll🍖 brrr minusgrader ute🧊:

 

RAPSOLJA användes för att steka löken i.
BONG touch of taste - flytande fond med kalvsmak användes som smaksättning.
Så mycket godare än buljong!



Jag startade med att bryna spjäll i endast 3st små lök och rapsolja och plockade ut färdigbrynta spjäll och fyllde på med nytt. När alla spjäll var klara så in i traktörpannan igen och lät löken vara kvar - i detta skede kan man plocka ur all lök om man vill detta. 


 Tjocka kamben är något lättare att arbeta med än med långa spjäll, men det funkade bra ändå!
 
Jag hällde på med både vatten och buljong - denna gång använde jag flytande fond Bong touch of taste med kalvsmak, Det hela kokas upp för att sedan puttra på svagare värme i ca 1 timma under lock.
Har man inte buljong i eller några andra kryddor i detta skede, då är det viktigare att spjällen får ligga i marinaden minst 20 minuter - nästa dag.



Stängde av spisen och hällde ut det mesta av vätskan.
Marianden - olivolja och mushroom soy. Använde måttögat,,, men ca halv dl - 1 dl olivolja och i detta en skvätt soja. Röres om.
Häll marinaden över spjällen och fördela runt. Låt ligga en stund och om du har kokat spjäll i buljong eller andra kryddor - låt då spjällen ligga längre tid i marinad minst 20 minuter - nästa dag.
Plocka ut spjällen och lägg i en form som placeras några timmar eller tills nästa dag. Jag lade lite folie över som lock och en plastpåse över och in i kylen tills nästa dag.
Ta ut formen med spjällen ur kylen och placera denna i ugnen. Gräddas på 175 gr runt 20 minuter.
Amaryllisen har även en tredje blomma som är på väg att spricka ut..
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fish&crisp potatis/morot och sallad
Lagade snabbt till en kålsallad som blandades ihop med gårdagens gurk- och rädissallad.
-4 kändes något varmare än -7!




TORSDAGENS
Hemlagad vegetarisk soppa som var både värmande och god i kylan.



onsdag, december 14, 2022

VECKA 50 fullt upp men ett blogginlägg ändå:

 

I samband med lunchen skar jag upp lite grönsaker eftersom jag tänkte laga till en vegetarisk soppa under eftermiddagen.
Soppan är för imorgon och så fryser jag också in till jul-mellandagarna. Jag hoppas kunna minska inköpet av grönsaker under dessa dagar nämligen.
Jag skall upp tidigt imorgon och vet ej riktigt om jag orkar eller har tid för matlagning, så jag kom på att om jag skär upp grönsaker och förbereder, då går det snabbare efter middagen sedan att laga till soppan - sååå fiffigt! 
Först steks tomatpuré för att lyfta fram smak sedan i med lök. I med purjo, en bit kål, stjälselleri, röd spetspaprika... steks ihop. Jag hade i 3 lagerblad.... i med tomaterna.... och kryddor salt, svart malen peppar, gurkmeja, malen paprikapulver, ca 1 msk ketchup, ca 1 msk bongs touch of taste fond, steks, sedan i med tomatkross,,, soppspaghetti, quinoa tricolor,,,, vatten och resten av grönsakerna.
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
ONSDAGENS MIDDAG  norrlandspölsa som denna gång värmdes upp i enkel kastrull
Några nya snökorn som lagts sig och några grader varmare...

tisdag, december 13, 2022

VECKA 50 och Luciadag:

Lucia & Co med lanterna snögubbstrio och julbock!
Lussefika!
P:S att baka är inte min grej, men sockerkakor är ngt annat... och jag äter inte saffran heller, blir så sjuk av saffran. Lussekatt utan saffran hade jag väl kunnat duka upp? Inte när jag bakat blåbär- och apelsinsockerkaka!
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG hemlagad schnitzel med en kålsallad
Inte bara vindstilla och sol utan också is och kyla! -7 brrr... 
Det gick bra att gå på underlaget i år; mestadels knastrande hård snö eller lite barmark... ingen svart halka som det kan bli... även där det var väl nedtrampat var hyffsat okej att trava på eller förbi.




måndag, december 12, 2022

Ny VECKA 50 med vinterlandskap*:

 

Skott nr 2 som börjar likna en Amaryllis!
Imorgon är det Lucia, så hon åkte fram bland sällskapet och batterierna laddade, så nu är även snögubbslyktan igång igen i några dagar tills de laddas ur.
DAGENS enkla... spetskål och tomat halvor med torskbitar som är saltade och vitpepprade och toppat med citronskivor och fryst färsk basilika.
Quinoa med fullkornsris... och i detta fryst broccoli blomkål spenat grönkål
En favorit åter igen! I bloggandets stund fick jag avbryta och snabbt för att ta kakan ur ugnen. Nu står den ute för att svalna i ca 30 minuter.
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG citron & basilika torsk med tomat och spetskål serverad med quinoa/fullkornsris blandat med blomkål broccoli grönkål spenat
VINTERLANDSKAPET* ligger kvar med minusgrader!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥