Sol och grå-läge varvat fast det blev mest grått och kvavt idag! |
fredag, augusti 19, 2022
lördag, augusti 13, 2022
Enkel maträtt 🌾Quinoa med kyckling:
torsdag, juli 21, 2022
VECKA 29 heta dgr:
ONSDAGENS panerad torsk fish & crisp TORSDAGENS (hemlagat från grunden) Schnitzel serverad med en mix av kokt fullkorns ris Quinoa och grönsaker |
Heta dagr just nu... håller oss i skuggan... |
Onsdagens korta minutpaus i sommarhettan.... även i skuggan behövs det lilla lugna. |
Onsdagens sommarhetta i skuggan... härlig paus! |
TISDAGENS enkla middag fiskbullar i dillsås och en sallad |
Jag är jättenöjd med den nya tvättmaskinen AEG toppmatad... som blev installerad. |
måndag, juli 18, 2022
ny vecka 29 måndag start FLINTASTEK:
FLINTASTEK
Jag kollade runt både irl och internet för att förbereda mig för att tillaga flintastek i ugn.
Ett tips var att vända på flintan var 15:e minut så ofta som möjligt för få den så mörig som möjligt och god.
Så här gjorde jag:
Jag startade med att klippa upp påsen och lät saften i påsen rinna ur. Jag skrapade av grillkryddan både på ovansidan och undersida och aktade mig noga för att inte blöta ned flintan. Grillkryddan gör också så att flintan lättare bränns vid.
Jag gjorde flera snitt runt om i svålen och även ett längre snitt in mot köttet, så att inte flintan kränger sig och blir svårstekt.
Jag valde också en mindre ugnsform så att ugnsfläkten kunde cirkulera runt bättre. I botten lite rapsolja och någon droppe på ovansidan av flintan. Jag valde rapsolja då rapsolja tål hög stektemperatur bäst utav oljorna och flintan lär steka.
Jag placerar ugnsformen med flintan i ugnen och sätter den på 175 grader (ca 1 timma), efter 30 minuter vände jag på flintan och efter ca 30 minuter igen så vände jag på flintan igen och sänkte ugnen till 150 grader (ca 1 timma). Här gör jag likadant att efter 30 minuter vända på flintan i två omgångar för till sist ha denna på 125 grader och samtidigt hällde jag även på av skyn som låg runt om flintan.
När flintan var färdiglagat så skar jag det på skrå - i sneda skivor tvärs över muskeltrådarna. Fettet lät jag sitta kvar tills strax innan jag lade på flintan på tallriken för annars blir köttet gärna torrt. Så låt helst fettet sitta kvar på flintan så länge som möjligt efter att den är färdiglagad.
FLINTASTEK - under stekning - färdiglagad |
MIDDAG MÅNDAG flintastek-sallad riven kål och huvudsallad i botten lite rädisor och majs och på detta en gurk/tomatsallad... lite röd lök och en skivad potatis |
lördag, juli 09, 2022
Skön tripp ute / pizzasallad recept:
PIZZASALLAD recept
1,5 dl kokt vatten på kål för att mjuka upp kålen - hacka i en bit gurka och några tomater, skiva sedan den inlagda röda paprikan - till sist i med lite olivolja och äppelcidervinäger. Krydda med lite salt och peppar och oregano... blanda. Godast att äta nästa dag! Förvaras i kylen bara några dagar. |
En härlig tur ute på ca 2 timmar... |
FÄRSFRÄS med rotsaker serverad med fullkornsris blandat med Quinoa
lördag, juli 02, 2022
Lagom värme & bolognese:
go' morron, en nyvaken AsteriX! |
Blåshålan bjuder alltid på vacker vy! Förövrigt bjöd blåshålan på lagom med värme! |
En skön tur idag utan ryggsäck eller annat... ca 1tim 30 min |
fredag, juli 01, 2022
Juli månad påbörjad:
BLOMLÅDAN Trädgårds-nejlikor / mynta / Petunia midnight gold /mini petunia / fjärils-lavendel |
Kändes jättehärligt idag med en mindre vandring med en lång paus och en kort vattenpaus runt ca 2 timmar.. Höll oss mestadels i skuggan. |
FRUKOST / LUNCH gene fibervariant / pastejmacka / fruktbricka |
FREDAGENS MELLANMÅL MIDDAG SALLAD panerad torsk med potatis toppat med persilja Dagens enkla i sommhettan |
fredag, juni 24, 2022
TREVLIG MIDSOMMAR
MIDSOMMARTÅRTAN
maräng med lemon curd grädde som fyllning och skivade jordgubbar toppad även med lite lemon curd grädde och lite ren vispad grädde... |
Det blev en härlig midsommar tur ute med Asterix. Tog det lugnt och vi höll oss mestadels i skuggan. |
Traditionell midsommar mat med matjseill gräddfil gräslök färskpotatis dill... en skål med sallad |
lördag, juni 18, 2022
Tårt-planer:
MIDSOMMAR-TÅRTA PLANERING:
Igår hackade jag grönsaker närapå hela förmidda'n till en soppa med köttbullar... därför är jag inte i läge för att baka till en tårta från grunden.
Färdig maräng-tårtbotten från Garant ligger i skåpet likaså en mjölkchoklad-sås. Det som fattas är jordgubbar men även vispgrädde. Jag skall köpa lemon curd och har kollat upp olika fabrikat... McKays är inte så poppis. Det är första gången som jag tänker använda mig av lemon curd så jag vill gärna att det blir bra. Robertsons är ett populärt märke och Mrs Darlingtons. De flesta lämnar ut recept på lemon curd som är enkel att göra själv, men i nuläget vill jag använda mig av fabrikat för att veta vad detta smakar. Lemon curd är en sorts citronkräm - marmelad från England som används flitigt att bre på toast till Te och även till olika bakverk och pannkakor.
Jag funderar på att köpa lemon curd av Robertsons eller Butlers grove fabrikat, priset skiljer sig åt... Butlers grove är något dyr. Garant har en vegansk lemon curd som tål att testas på men inte än.
Jag tänker göra en Pavlova liknande marängtårta, som tårtfyllning tänker jag ha lemon curd grädde. Jag tänker vispa 5 dl vispgrädde och hälften av ren grädde skall jag ha överst på toppen. Hälften av grädden tänker jag blanda ut med lemon curd och ha som tårtfyllning med skivade jordgubbar på. Överst på tårtan blir det främst jordgubbar.
Chokladsåsen & Tårtbotten |
Här ser man den gröna myntan som kommer upp från förra året! |
BALKONGLÅDAN Myntan som skymtar - TrädgårdsNejlika Dianthus - Petunia Mystical Midnight gold - Mini Petunia Calibrachoa - FjärilsLavendel |
Asterix är nyfiken men vill in igen. |
FRUKOST gene fiber LUNCH arbogapastej-macka & fruktbricka MIDDAG Senare blir det stekt strömming... förmodligen blir det ngn bild på instagram.... |
Blåsigt väder med mycket sol... därför tog jag med mig jackan... |
BLANDAT! BILDER FRÅN BLOGGAT SEDAN SIST FRÅN OLIKA TURER...
Gott i skuggan! |