MYSVÄDER*INOMHUS |
LUNCH pastejmacka & fruktbricka TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås med kokt potatis/morot och gurk- och rädissallad Frukost fibervarianten hoppades över på grund av sovmorgon. |
MYSVÄDER*INOMHUS |
LUNCH pastejmacka & fruktbricka TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås med kokt potatis/morot och gurk- och rädissallad Frukost fibervarianten hoppades över på grund av sovmorgon. |
Ugnsstekta kotletter med tomat och lök. Denna gång hällde jag av skyn och satte in den i kylen för att senare göra en enkel brunsås på för att göra mig av med sista mjölken. |
BRUNSÅS 3 dl vatten 2 msk mjöl 2 msk sky skvätt mjölk salt, malen svart peppar och mild paprikapulver ej rökig smak |
Ljust ute, men väldigt rått och kallt med blåsigt väder dessutom även både fuktig och lerig barmark, men det blev en härlig tur ut. Det gällde att då och då ha koll på var man klampade ned foten. |
KVÄLLSFIKAT efter bloggat väntar blåbär och blodapelsinSockerkaka. |
Milt och blåsigt med 6 plus... fuktigt med smått ruggigt blev ändå en skön promenad. Dystert och grått! |
Blåsigt med 6 plus-grader med fuktig barmark. Lite ljussken gav lite hopp! Första turen i år som blev något längre - nämligen 1 tim 50 min. Härlig tur ut! |
Ett ben på stigen - skickade jag åt fanders. |
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka (vinnande koncept) & fruktbricka LÖRDAGENS MIDDAG norrlandspölsa och kokt potatis/morot med välstekt äggröra |
Gårkvällens Risgrynsgröt och för den här säsongen sista... Nyöppnad burk med Norrlandspölsa blir det mera av istället, fast inte för ofta. |
Milt och fuktigt... regnskurar med uppehåll medans vi var ute... skönare tur med lite dagsljus. Rått väder förövrigt. |
Mycket vitkål hade jag i... EXTRA GOTT! |
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka TORSDAGENS MIDDAG kålpudding |
regn regn åter regn |
KRIM-serier just nu...
Via Telenor stream och denna gång är det på VIA PLAY --- Har nu påbörjat en norsk krim-serie i tre säsonger "Wisting" som verkar så här i startgroparna väldigt spännande.
Under tiden som det är en tredje säsong "Den som dräper" dansk krim-serie på gång att fyllas på. Just nu ligger det två delar inne på Telenor stream och tanken är att påbörja denna först när alla delar kommit in, så under tiden kollar vi färdigt "Wisting" för att inte behöva memorera avsnitten, så helst endast en serie åt gången.
Mannaminne i mitt sinne "varierad kost" har alltid varit rekommenderad så länge jag kunnat minnas....
Jag skrev i förra inlägget om matplanering vid höjda matpriser och sämre extrapriser. Nytt är att jag har börjat föra veckomatsedel för att ha mera koll, förut så checkade jag av i kyl och frys och memorerade det hela veckovis och ungefär dagen innan valdes maträtt.
Nu har jag börjat att skriva ned matsedeln på en papperslapp och tanken är att det skall vara lättare med inköp och på sikt hoppas jag att detta skall ge resultat. Detta var första gången med veckomatsedel fast det blev dyrt ändå, men det kan bero på att jag bl a köpte krydda, Quinoa tricolor och dinkelmjöl för att fylla på lite torrvaror. Vi får se hur det blir nästa gång jag gör inköp och jag kommer uppdatera om jag blir bättre på detta.
När jag gör matsedel utgår jag från varannan fiskrätt och här alternerar jag fisk med bla ; torsk, fiskbullar med dillsås, portionerad lax, makrill, fish & crisp och även strömming, övrig fisk funkar också.
Vad det gäller laxen, så inte för ofta då jag även kommer lägga in som kvällsmål ngn gång ibland varmrökt eller som gravlax. Tonfisk, kaviar, räkost och några fiskpinnar ngn gång ibland som kvällsmål, så att det inte blir för mycket chark eller kokt skinka.
Jog kommer inte köpa Omega eller Poseidons portion lax på grund av den höga halten Etoxikin. Vildfångad inget jättebra alternativ heller. Findus har ca 30 etoxikin jämfört med Omegas 192. Kött är enligt lag ca 50 etoxikin som exempel på jämförelse. Man kan fortsätta äta lax men varierad kost gäller även här. Variera gärna fisk! Sök själv på etoxikin och läs om lax som tydligen även kan finnas i amerikansk hundmat.
Med mannaminne inpräntad i hjärnan - "varierad kost" har alltid varit rekommendationen så långt bak jag kan minnas.
Kött är tänkt att endast en gång i veckan; antingen kotlett, fläskkarré eller schnitzel. Övrig kött som under veckan skall alterneras på är då... grytor, Norrlandspölsa, blodpudding, färsrätter såsom risotto, fylld röd paprika och kålpudding,.. Något sådant!
Kyckling ngn gång i bland, men kommer inte ligga som ett måste en gång i veckan.
Soppor som antingen vegetariskt eller med frikadeller alternativt toppad med ngn form av fisk eller falukorv som exempel.
Ngt sådan är tänkt... utan att bli för detaljerad.
Veckomatsedeln... något kladdig. Soppa torsk utav av alla namn fast något skall man ju skriva. |
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka TISDAGENS MIDDAG soppa toppad med torsk |
Dagens första ljusa och härligt vindstilla dag... dessutom utvilade blev det också riktigt najs! |
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka LÖRDAGENS MIDDAG ugnsstekt falukorv med potatis och enkel sallad - gurka rädisa och blekselleri med äppelcidervinäger och olivolja |
Asterix tass avtryck! Några plusgrader och snön låg fläckvis... Grått och dystert, dessutom några regnstänk på väg hemåt, men snön är på väg bort! ____________________________________________ |