fredag, januari 20, 2023

Rått/Gott med matrester:

 P:S edit igen med uppdatering ---  glömde riven morot och persiljerot och använde både mandolin och rivjärn...

Matrester på kålpudding blev kålgryta!
 Plockade fram fryst kålpudding som fått tinas upp i kylen...
Stekte lök, blekselleri, röd spetspaprika... lagerblad också... och hackade i två till tre övermogna mini-tomater som jag ville bli av med, hällde i högst en halv dl vatten....  1 msk bong touch of taste  salt och mald svartpeppar. Rörde om givetvis!  eiven morot + persiljerot också i... 3 msk frysta kikärter och 3 msk frysta  gröna ärter och hällde i ytterligare högst en halv dl med vatten... rör om och stek. I med kålpuddingen... låt det puttra på svag värme under lock!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG kålgryta med kokt potatis med en enkel sallad på gurka rädisa blekselleri
Rått och ruggigt! Fukt och kyla.... grått men ändå lite ljusare ute. 
Ugnslax från häromdagen.... tomathalvor toppade med färsk fryst basilika på detta lite  blomkålsris broccoliris kikärter och hela vitlöksklyftor....

tisdag, januari 17, 2023

VECKA 3 ruggigt ute desto mera mys inne* :

 

MYSVÄDER*INOMHUS
LUNCH pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås med kokt potatis/morot och gurk- och rädissallad
Frukost fibervarianten hoppades över på grund av sovmorgon.
Någon grad kallare ute och på detta regn.
Lite väl rått. kallt och fuktigt för att det skulle bli det där lilla extra!

Blir att fortsätta se den norska krim-serien "Wisting" sista delen utav säsong 2 och fortsätta lite på sista säsong 3.

måndag, januari 16, 2023

ny VECKA 3 ljusglimt i det dystra råa:

Ugnsstekta kotletter med tomat och lök. Denna gång hällde jag av skyn och satte in den i kylen för att senare göra en enkel brunsås på för att göra mig av med sista mjölken.
BRUNSÅS
3 dl vatten
2 msk mjöl
2 msk sky 
skvätt mjölk
salt, malen svart peppar och mild paprikapulver ej rökig smak
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka (vinnande koncept osötat rågbröd bostongurka salladsblad röd spetspaprika med arboga-pastej - mums) & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG kotlett med brunsås kokt potatis och gurk- och rädisasallad

Ljust ute, men väldigt rått och kallt med blåsigt väder dessutom även både fuktig och lerig barmark, men det blev en härlig tur ut. Det gällde att då och då ha koll på var man klampade ned foten.

 

söndag, januari 15, 2023

Söndagsmeny inkl väderlek:

SÖNDAGENS MIDDAG
Gott med fisk! Ugnsgräddad torsk!
Smord och bröad form... tomathalvor fördelas runt på botten och på med färsk fryst basilika. Släng på lite fryst broccoliris och blomkålsris. Salt och malen svartpeppar på torsken och lägg den överst... Sist på med citronskivor. Gräddas i ugn på 175 gr ca 1 tim och sänk gärna därefter till 125gr ca 20 -30 min.

Serverad med en kokt potatis med skal för bättre näring som fått svalna för lägre GI.
 Till detta även en rädis- och gurksallad
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker DENNA GÅNG MED BOLDAPELSIN
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin eller blodapelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
KVÄLLSFIKAT efter bloggat väntar blåbär och blodapelsinSockerkaka.
Milt och blåsigt med 6 plus... fuktigt med smått ruggigt blev ändå en skön promenad.
Dystert och grått!

 

lördag, januari 14, 2023

Helg mitt i Januari med ngt längre dgr:

 

Blåsigt med 6 plus-grader med fuktig barmark. Lite ljussken gav lite hopp!
Första turen i år som blev något längre - nämligen 1 tim 50 min. Härlig tur ut!

Ett ben på stigen - skickade jag åt fanders.

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka (vinnande koncept)  & fruktbricka 
LÖRDAGENS MIDDAG norrlandspölsa och kokt potatis/morot med välstekt äggröra 

Gårkvällens  Risgrynsgröt och för den här säsongen sista...
Nyöppnad burk med Norrlandspölsa blir det mera av istället, fast inte för ofta.

fredag, januari 13, 2023

den 13:e med Knut:

Tjugondag Knut då dansas julen ut...  och julen åkte väck redan förra helg! Inget ovanligt att julen inte kastas ut just på Knutdagen, men ändå är det bättre lite för tidigt än försent. Väldans trist att bli påmind om jul när det närmar sig både påsk och vår...



FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fish&crisp med kålsallad
Det skulle vart ugnsstekt lax idag, men strax innan läggdags kom jag på att jag inte tagit fram fryst portionerad lax. Jag orkade inte gå ut ur sängen, så jag beslöt mig för att det få bli en fish & crisp. Jag kunde ha lagat till den frysta laxen men den blir godast upptinad tycker jag nog.

Det skall bli gott med risgrynsgröt senare som i bloggandets stund står på spisen och puttrar i både mjölk och grädde, som serveras med ljus sirap, kanel och mjölk.

Milt och fuktigt... regnskurar med uppehåll medans vi var ute... skönare tur med lite dagsljus.
Rått väder förövrigt.




TORSDAGENS



Mycket vitkål hade jag i... EXTRA GOTT!

FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
TORSDAGENS MIDDAG kålpudding

regn regn åter regn



onsdag, januari 11, 2023

VECKA 2 mitt-i-veckan memorera/mannaminne:


KRIM-serier just nu...

Via Telenor stream och denna gång är det på VIA PLAY --- Har nu påbörjat en norsk krim-serie i tre säsonger "Wisting" som verkar så här i startgroparna väldigt spännande. 

Under tiden som det är en tredje säsong "Den som dräper" dansk krim-serie på gång att fyllas på. Just nu ligger det två delar inne på Telenor stream och tanken är att påbörja denna först när alla delar kommit in, så under tiden kollar vi färdigt "Wisting" för att inte behöva memorera avsnitten, så helst endast en serie åt gången.



Mannaminne i mitt sinne  "varierad kost" har alltid varit rekommenderad så länge jag kunnat minnas....

Jag skrev i förra inlägget om matplanering vid höjda matpriser och sämre extrapriser. Nytt är att jag har börjat föra veckomatsedel för att ha mera koll, förut så checkade jag av i kyl och frys och memorerade det hela veckovis och ungefär dagen innan valdes maträtt. 

Nu har jag börjat att skriva ned matsedeln på en papperslapp och tanken är att det skall vara lättare med inköp och på sikt hoppas jag att detta skall ge resultat. Detta var första gången med veckomatsedel fast det blev dyrt ändå, men det kan bero på att jag bl a köpte krydda, Quinoa tricolor och dinkelmjöl för att fylla på lite torrvaror. Vi får se hur det blir nästa gång jag gör inköp och jag kommer uppdatera om jag blir bättre på detta.

När jag gör matsedel utgår jag från varannan fiskrätt och här alternerar jag fisk med bla ; torsk, fiskbullar med dillsås, portionerad lax, makrill, fish  & crisp och även strömming, övrig fisk funkar också.

Vad det gäller laxen, så inte för ofta då jag även kommer lägga in som kvällsmål ngn gång ibland varmrökt eller som gravlax. Tonfisk, kaviar, räkost och några fiskpinnar ngn gång ibland som kvällsmål, så att det inte blir för mycket chark eller kokt skinka.

Jog kommer inte köpa Omega eller Poseidons portion lax på grund av den höga halten Etoxikin. Vildfångad inget jättebra alternativ heller.  Findus har ca 30 etoxikin jämfört med Omegas 192. Kött är enligt lag ca 50 etoxikin som exempel på jämförelse. Man kan fortsätta äta lax men varierad kost gäller även här. Variera gärna fisk!  Sök själv på etoxikin och läs om lax som tydligen även kan finnas i amerikansk hundmat.

Med mannaminne inpräntad i hjärnan - "varierad kost" har alltid varit rekommendationen så långt bak jag kan minnas.

Kött är tänkt att endast en gång i veckan; antingen kotlett, fläskkarré eller schnitzel. Övrig kött som under veckan skall alterneras på är då... grytor, Norrlandspölsa, blodpudding, färsrätter såsom risotto, fylld röd paprika och kålpudding,..  Något sådant!

Kyckling ngn gång i bland, men kommer inte ligga som ett måste en gång i veckan.

Soppor som antingen vegetariskt eller med frikadeller alternativt toppad med ngn form av fisk eller falukorv som exempel.

Ngt sådan är tänkt... utan att bli för detaljerad.


 Veckomatsedeln... något kladdig. Soppa torsk utav av alla namn fast något skall man ju skriva.


FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
ONSDAGENS MIDDAG curry kyckling 
Dagens lätta - hemlagat, upptinad fryslåda - med endast skvätten grädde i piffade upp det hela!
Imorgon  blir det risgrynsgröt som kvällsmål, kokt i både grädde och mjölk, därav grädden i curry kycklingen.

Nu börjar det kännas att man går åt ljusare håll...
 8 plusgrader ute kändes sådär eftersom det var blåsigt ute, men nu mot eftermiddagen har blåsten avtagit! Rätt så skön tur ut - uppfriskande om inte annat!



tisdag, januari 10, 2023

VECKA 2 åter vanliga vardagen:


FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
TISDAGENS MIDDAG soppa toppad med torsk
Dagens första ljusa och härligt vindstilla dag... dessutom utvilade blev det också riktigt najs!

Lättlagat blev det idag eftersom soppan var en upptinad fryslåda. Fisken var enkelt ugnsstekt!
Inga andra åtaganden mer än jobbigt med mat med tanke på prishöjningar och dåliga extrapriser har jag fått pussla ihop detta.... men ändå inte riktigt bra, så jag har gjort veckomeny för att ha riktigt koll. Varannan dag fisk... ngn gång kyckling och lite kött i detta. Försöker variera så mycket som möjligt även fisk...

Men nu har jag brådis...  avslutar med lite serier....

Senaste som vi sett är norska krimserier... via telenor stream --- "Check and release" och "Furia"... svensk krim "Beck del 47"...




NEDAN BILDER  från måndag och söndag:








lördag, januari 07, 2023

Sista spår av jul & simpel falukorv:

P:S Lade in lite extra bilder längst ned i blogg-inlägget från andra dagar nyligen...

 

Sista spåren av julen!
Julbelysning är nu nedplockad... använde små kartonglådor, toarulle eller hushållsrulle och rullade in ljusen och ned i varsin påse...
Jag kände att de var lite fuktiga utav vädret så de får ligga tills imorgon nära värmefläkten och torka lite innan jag lägger in dessa i skåpet.
Julen är nu bortstädad helt här!
Ugnsstekt falukorv - snabbt!
Smord och bröad form. I med falukorv skivad en bit in och smaksatt med lite ketchup, bostongurka och enkel slottssenap på toppen...
Fylld både i skårorna och utanför med blekselleri, rotselleri, röd spetspaprika, äppleskivor och tomathalvor.
En bit falukorv i mitten är till Asterix.

Ugnsstekt falukorv är för de flesta sjuttiotals-nostalgi medans falukorv är äldre än så nämligen från runt 1500-talet...
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant  LUNCH pastejmacka & fruktbricka 
LÖRDAGENS MIDDAG ugnsstekt falukorv med potatis och enkel sallad - gurka rädisa och blekselleri med äppelcidervinäger och olivolja
Asterix tass avtryck!
Några plusgrader och snön låg fläckvis... Grått och dystert, dessutom några regnstänk på väg hemåt, men snön är på väg bort! 




____________________________________________




BLANDADE BILDER innan denna snöomgång som va...

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥