fredag, september 29, 2023

Göromål såsom druva arsenik kanel kaffe:

DRUVA

DAGENS LUNCH del 2

Hur rengör jag mina vindruvor? 

1 liters mått fylld med 5 dl kallt vatten och 1 msk ättika 12%. I med druvor och låt stå ca 5-10 minuter innan man häller ut ättikvattnet, därefter sköljs druvorna av genom att - i med kallt vatten och ut ca 2ggr...

(Smakar inte ättika efter denna behandling)



ARSENIK


DAGENS MIDDAG

Jag har närapå övergått till fullkorn... Enda gång som fullkorn ej är okej är just fullkornsris.
Det bästa riset för den som inte lagar detta så ofta... Basmati-riset oerhört gott! 
Långkornigtris och parboiled utöver Basmati för mindre arsenik om man inte vill rengöra arseniken i riser för mycket. Kinamat är ju förövrigt bara så gott!

Än mindre arsenik  då jag väljer hälften quinoa tricolor i basmatiriset som jag kokar upp med vattnet och låter detta stå och dunsta tillsammans. 

ca 3 personer

0.5 dl quinoa tricolor
0,5 dl basmatiris

Kokas upp med ca 3 dl-4,5 dl vatten som snabbt sänks till 2+ för att puttra ca 10 min 
därefter på 2 -kolla då och då hur mycket vatten som dunstat brukar bli ca 30 minuter.
Låt stå en stund på 1 innan spisen stängs av. 
Innan man äter värms riset upp på högsta för att snabbt växlas till 1 på med lock för att bevara ångorna.
Efter någon minut klar att ätas...

Detta var arseniken på ett ungefär.




Lök och ljusare del av purjo skuren i mandolin steks i rapsolja med liten mindre stjälk av bladselleri och bladen klipptes i. I med tomat och lca 1tsk högst 1 msk bongs flytande grönsaksfond... lite salt och malen svartpeppar och spiskummin. Spiskummin är gott till falukorv.
Lite riven rotselleri och smått skuren spetskål och skär ned resten av purjon mörkare del i grytan. I med lite vatten då och då så att det inte blir för torrt när man rör om men inte för mycket vatten så att det blir en soppa av det hela.
Detta fick stå och dra in smaker till jag kom in och skar upp falukorven och i med grytan för att puttras en stund...
Falukorvsgryta och quinoa tricolor/basmatiris som serverades med riven morot/rotselleri


KANEL

KOMMANDE FIKA
Fjärde oktober är det snart Kanelbullensdag och tack vare att jag blev påmind om denna dag, så köpte jag fyra på extrapris, som skall invigas...
Denna dag får det bli en hel kanelbulle!



KAFFE

KOMANNDE KAFFETS DAG
första oktober på söndag 1 oktober
En kvällsfika med en halv kanelbulle blir detta!!!
Även om kaffet är en bra start som dricks för fulla muggar, så måste termosen ut för att inte överdricka denna dryck!




FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka eller ostmacka  & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG falugryta serverad med ris/quinoa tricolor och råkost riven morot/rotselleri







FRÅN ANDRA DAGAR:













torsdag, september 28, 2023

VECKA 39 VUXENMOBBNING om eller med:




P:S och  EDIT: det är värre under jobb - makt och pengastyre än utanför jobbet men otrevligt ändå

OM ELLER MED att vara eller inte vara och oftast de som väljer ingetdera blir utsatta: 
 
TVÅ  GRUPPERINGAR:
 
OM de som helst pratar om med andra än med personer. kännetecknas av överdriven inställsamhet att man inte kan undvika att bli misstänksam och vibbarna är av att man är mer omtalad än tilltalad på rätt vis, man blir tilltalad inom inställsamheten och bakom ryggen och till slut kan man även få detta kastad på när man som minst behöver detta - det mest tragiska i detta!
 Och nu när jag kan ta emot då törs man inte! 

 MED de som föredrar att prata med än OM, men kan hamna ändå med som vill prata om...

  Till slut kan också leda till utstuderade utfrysningar... vuxen-mobbing inte bara på jobbet utan även där du bor därför än mer utstuderande. 

Det här var pang på rödbetan och nu till... :

 Så här ser det ut för oss: Därför föredrar jag matlagning och min man akvariet - för att beskriva det hela, så vänder man ryggen till åt allt och ägnar sig åt ett göromål och samtidigt nyttomål! .
Tillsammans har vi musiken även film och serier... !

 ... så kan man stå över utfrysningar så i mitt fall är det matlagning och mat-projekt med stor passion som jag innerst inne alltid velat utveckla på hemmafronten bara det att det krävs att sätta av mera tid och nu har jag mera tid, såå städ är ett annat liksom bakning är inte min grej, men de är också exempel på väldigt bra nytto-göromål. Bra med lite egentid ibland om man bor i tvåsamhet liksom att göra saker tillsammans.

Min man tycker också att detta är ett viktigt ämne och var med på ett hörn. 


tisdag, september 26, 2023

VECKA 39 🍂 blå bock X 🍂:

Måndagens KVÄLLSMÅL ostmacka 
halv brödskiva blev två mini-mackor - lite pilljobb

FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka & fruktbricka
TISDAGENS MIDDAG matjessill dillkokt potatis kall gräslökssås
Förmodligen årets sista sommarmåltid - hösten är här! men gott var det ändå även om man inte längtar efter maträtten.


Tisdag min lediga dag utan speciella åtaganden även onsdag brukar vara en sådan, men jag funderar på att premiärbaka blåbär och apelsin-sockerkaka med mindre socker och fett för mysig höstpremiär - en kvällsfika på både onsdag och torsdag fortfarande i septembermånad dock!
 Förövrigt inga mat eller sopp-projekt på gång för denna vecka.


Nu har jag blivit en verklig person på TWITTER med blå bock och stenbock var jag ändå redan på detta!

Det verkar som det även kan bli en blå bock på FACEBOOK. När det gällde FACEBOOK var argumentet där - att inte vem som helst blir tillfrågad, vad vet jag?

Blå bock... nu gäller det HELLCATS och fan vet allt... !

Skön bensträckare som gick åt Tjärnet-hållet till.
 Jag har en annan längre tur åt det hållet, men det är för mycket skugga däråt.
Första parkett var förresten upptaget nere vid Tjärnet så det blev vid vårt andra paus-stopp istället och idag kändes det extra skönt med en enda paus just vid denna plats för jag kände mig inte riktigt för ändå att sitta nere vid vattnet och mitt i smeten!


Solsken med överraskande värme!

Vackert med nedfallna löv!

 

måndag, september 25, 2023

ny VECKA 39 mot MÅNDAG:

 

Ljung och mynta mot Måndag möter blåst, moln, solsken bakom molnen och virvelvindar från kastbyar... Hösten är här!
BALKONGLÅDAN i olika vinklar mot Måndag!



MYNTAN SOM EN HÖSTBUKETT mot MÅNDAG möter TV-burken!

Ankdammarna mot Måndag möter Asterix!
Bensträckare...



 KVÄLLSMÅL från igår macka med chicken nuggets - sådär...

FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka & fruktbricka
MÅNDAGENS MIDDAG fiskbullar med kokt potatis/morot/rotselleri/bladselleri






FRÅN ANDRA DAGAR

FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG hemlagat från grunden veg soppa gjord på hemlagad kycklingbuljong serverad med lättrostat bröd


Balkonglådan står mot Söndag....

FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka & fruktbricka
SÖNDAGENS MIDDAG feldts inlagda stekta strömming serverad med kokt potatis/morot/rotselleri/bladselleri och en gurksallad med tomat och rädisa

Inlagd stekt strömming som sköljdes av i vatten och fick stå i kylen en stund med strödd persilja och lite salt över... blev en hyffsad enkel eller framförallt lättlagad middag.






fredag, september 22, 2023

Inget att hymla om... * :

 

Regn med uppehåll idag och regn under turen ute gjorde att jag fick byta om direkt när jag klev in innanför dörren. Det enda som var jobbigt - våta plagg fast det blev inne-mys med torra plagg.
inget att hymla om* Lite eftermiddags jobb med plantor på balkongen.
BILD 1 buljong (Startade med att laga kyckling-buljong i en kastrull. Kokade upp med enbart kyckling. Hällde sedan ut vattnet och torkade bort slammet... Sedan på med nytt vatten och i med persilja med stjälk som gör hela smaken.... lagerblad....
Bild 2 soppan i traktörkastrullen/första steg är gjord och ett nytt påbörjad...
I soppan... rapsolja,  STEK liten lök , ljusa delen purjo, bladselleri, lite utav kålen,  därefter blötas upp med lite tomater... i med salt och grönsaksbuljong. Hade i fryst spenat och sista broccolin. Spagettipast och några korn basmatiris ca 1tsk och Quinoa tricolor. Därefter rotselleri, morot, gröna bladen purjo, persiljerot och gjorde slut på spetskålen från förra veckan som jag sparat för detta ändamål.... i med min hemlagade kycklingbuljong... och fyllde på med lite vatten.
Det blev jättegott, Imorgon blir det vegetarisk soppa med ostmacka. resten frös jag in.
Inget att hymla om... vackert med en höstbalkonglåda!
inget att hymla om - CALLUNA LJUNG*
Det var en hel del mynta i balkonglådan som jag lät vara kvar. Det blev en fin doftig myntabukett av de kvistar jag valde ta bort så att lite av ljungen kommer fram så att den blev mera synlig!
inget att hymla om* höst bukett*
GÅRKVÄLLENS tonfisk blandat potatissalladmacka
FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG soppa med kyckling



torsdag, september 21, 2023

VECKA 38 Utan ärter men med morrhår kanske:

 

Lite solsken mitt i stormvindar...
FRUKOST gene tunnbröd POLARBRÖD fiber  HALV SKIVA
LUNCH del 1&2  pastejmacka & fruktbricka
TORSDAGENS MIDDAG Lidl Schnitzel med kokta grönsaker




En del skriver om sina relationer så jag skall väl inte vara sämre... men inte så mycket snaskig läsning dock... för att göra det hela kort och inte för långt här är detta uppdaterat idag:

Vi träffades på jobbet och blev ett par november 1988 - flyttade ihop jan-febr 1989 och gifte oss för första gång 18 maj 1990. Därefter har vi mer eller mindre jobbat ihop.... vi behövde aldrig ringa varandra via telefon och har skojat internt om detta i början av vårat förhållande, Numera har vi dock varsin mobil... en helt annan femma!
Vi har alltid prioriterat vår fritid tillsammans - kosta vad det kosta vill. Okomplicerat förhållande som helhet. Mellan åren 1994 -2007 var vi inbitna bikers utöver hundägare.

Trist jobb varvat av intressanta perioder och kombinerat med hemmet gjorde att vi var inte mycket hemma förutom när vi jobbade. Vi hade någon period av extrem nätter - vecka jobb vecka ledigt varannan, men det sög men pengar och ledighet var lockande. Perioden när vi hade skift dag och kväll var underbar kamratskap och vi fick möjlighet att jobba med maskiner. Gert som ansvarig och jag jobbade ofta med detta och fick tiden att rulla på... roligaste tiden på gott och ont.... vi fick jobba häcken av oss och blev också utnyttjade men inget att klaga om för vi är inte de första eller sista. Om detta just är bästa perioden vill jag tala osagt om.... det var en bra period med hoj. Bästa mannen var ett med hojen och jag som spättan.  Vi var också  H-D ägare.... Vi gjorde underbara resor både i Sverige och utomlands... 
Jobbet känns långt bort.... har jag jobbat? inget man saknar eller tänker på förräns nu när jag bloggar om detta!
Nu är vi hemma mest  - eftersom vi inte jobbar har vi inte längre behovet att byta miljö. och ännu mera med tanke på att vi under våra år tillsammans åkte hoj - bil eller var ute på långpromenader med jyckar. Långa intressanta vandrarleder på detta - också oförglömliga.


Vi gifte om oss en andra gång 15 maj 2008 tog då efternamnet tillbaks med två SS som  är riktigt - Vi brydde oss aldrig om namn med tider och samhällen och vi förändras och det blev 2 SS. Gerts pappa ville ha bort adelsnamnet en gång men fick då endast ta bort ett S. För att återgå till ämnet och sniffa på ytan utan djupdykningar... Vi trivs i alla situationer även nu, vilket är viktigt i en relation.
Vi har haft en lång och dessutom en mycket bra och okomplicerad relation - enkla biker-själar!


En del kan ha det svårt att förstå speciellt om de har dåliga eller aldrig haft en relation eller är inne i en påbörjad.
Därför fattar jag mig kort... En bra relation då vet man! Innan dess vet man inte ens vad detta är! En del får aldrig uppleva och kanske bättre det än massa strul kanske...

Men vi trivs... och jag tänker inte gå in på detaljer... så då kom denna punkt fram. Att vi trivs och har prioriterat varandra. Jag lever för nuet - inte då eller imorgon utan nu.




FRÅN ANDRA DAGAR:
September buketter Hösten är välkomnad!
Mys Pys med höstkänsla!
KVÄLLSMÅL
Ost på tunnbröd original gene polarbröd med bregott är underskattat!
Sallad
Tonfisk blandat med potatissallad och lite grönt på
Lunch har halverats och frukten och bären började bli för fulla skålar, så nu lite mindre av.
Lite KEXchoklad för denna dag för ngn dag sedan.
MATJESILL fortfarande en gång i veckan...
Ett tag mitt i sommaren blev det 2 ggr...

Hemlagad mini schnitzel, måste göra av med det frysta köttet också...

LAX med hemlagad dillsås från fryslådan.

FISH AND CRISP så grymt gott... attans!

Från frysen soppa och toppad med torsk som var ngt torr.... har ett paket kvar i frys....


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥