lördag, januari 08, 2022

Juleskräpet är nu väck:

 


Så då är juleljusen borta! När man plockar fram heter det julpynt och nu är det skräp och skall bort.
En ljusslinga kasserade jag där över hälften av ljusen slocknat...



Kotletter i långkok... för att göra mig av med grönsaker såsom selleri och purjlök.
En enkel gräddsås blev det av självaste koket...
Fuktigt med lite halkig slask... en härlig tur ut blev det med något varmare grad och vindstilla fastän lite dropp från träd. 
FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: pastejmacka & fruktbricka 
MIDDAG LÖRDAGENS kotlett sås och ris med lite fräscht grönt på tallriken

fredag, januari 07, 2022

Fortfarande VECKA 1:

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: macka & ägg & fruktbricka 
MIDDAG FREDAGENS gårdagens soppa med bönmix



Sista del skall ses av den franska krim-serien LE CHATAL.. Nästa serie blir nog en spansk krim-serie "Till havs" med hela 3 säsonger,
Slaskig och fuktig promenad och det droppade ned från här och var... försökte korta ned turen lite. Förövrigt en skön sådan med väldigt lite folk dessutom.
Det blev en mini bensträckare utan koppel för Asterix denna gång.

torsdag, januari 06, 2022

13dagen:

Ägnade förmiddagen åt att laga till en soppa som blev Ljuvligt god!
Jag startade med att rulla köttbullarna, som innehöll salt och svartpeppar, creme fraiche, ströbröd, lök, persilja och ett ägg. Därefter ställdes kötbullarna in i kylen. Under tiden stekte jag lök, en bit ljusa delen av purjolök, stjälkselleri, röd paprika och tomater som jag ändå behövde bli av med. I hade jag 2-3 lagerblad som plockades ut efter en längre stund för att inte få för mycket smak av denna, Salt och peppar, Bong- kalvfond en liten klick, I med ca 2 dl vatten, Därefter resten av purjon den mörkare del, morot, resten av selleri, persiljerot, potatis ch ca 1 msk ris i och 8 dl vatten,och frysta grönsaker - broccoli någon näve - spenat 2 -3 kulor och en näve grönkål som Kokas upp och sänk för detta fick puttra ca 30 min först därefter lade jag i köttbullarna som fick kokas samman och puttras på låg värme och dra åt sig smaker och dofter.

Lite senare ikväll blir det årets första semla...

Det sista julpyntet i lägenheten som är kvar.

Imorgon slipper jag laga middag och skall då plocka bort julpynt i både sovrummet och TVrummet istället är det tänkt. Köket är redan bortplockat! Meningen är att ta i vanlig ordning balkongen sist!
Jag har fram tills tjugondag Knut på mig att plocka bort balkongen... kanske blir det på självaste Knutdagen då.

FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: macka & fruktbricka med lite "twist"
MIDDAG TORSDAGENS grönsakssoppa med selleri och köttbullar/frikadeller

Kyligt med solsken och vindstilla! Blev en härlig tur och som tur var det inte rena isfläckar överallt. Det gick förövrigt ganska bra att gå... förutom just på denna backe där jag fick gå försiktigt!




 

onsdag, januari 05, 2022

13dagsafton:

Nytt snölager... får se om det blir is eller om det är borta tills imorgon... eller om det snöar på ett nytt puderlager. Året har knappt börjat... sååå inte oväntat med ny snö.

Da'n i all ära... glida på räkmacka med najadlax framåt kvällningen.
Strax lägger jag ned och skall unna mig denna glidare till TV:n...
Gåsamman säsong 5 fram tills  del 6 har setts och inväntar på Telenor stream skall ta in de andra delerna som saknas. Har nu även sett BECKfilmen del 43 inväntar del 44...

Håller på med en fransk deckare - ett litet sömnpiller... LE CHALET - illa om man börjar somna gott till krimserier... nästa gång blir det nordiska eller en brittisk krimserie... Blir till att fortsätta på LE CHALET... har inte någon ny serie på G.  Inväntar dock fortsättning på Telenor stream GÅSMAMMAN och BECK filmer...

Det blev en skön promenad med lite slask att gå på här och var. Väldigt vindstilla och lugnt... lite folk även om det rörde på sig för det gör det alltid här, mer eller mindre.
I söndags blev det en av de tristaste turer ut jag haft,




 

lördag, januari 01, 2022

Första da'n på året:





Jag har ägnat första starten/dagen på nya året med långkok - dillkött. I bloggandets stund står dillköttet färdigt med redning och allt för att svälla och dra in smaker och dofter.



När jag startade för många herrans år sedan med Dillkött lagade jag långkok på fransyska eller högrev, men sedan Per Morberg introduserade det förenklade långkoket, så har jag mestadels använt grytbitar eller skinkschnitzel och delat bitarna själv. Idag hade jag i tunn-skivade kotletter som jag skar i bitar - extra gott blev detta.

Första dagen på nytt år är väl något speciellt, så det fick bli ett långkok. Ett speciellt sådant med mycket kärlek och tid!  

Jag hade i persiljerot och gjorde dillköttet från grunden med mycket purjolök med lite spetskål och  även morötterna för sötmans skull. Jag använder aldrig socker i matlagning mer än om jag bakar och det är inte ofta.


En härlig nyårsdag tur ute... vindstilla och skönt framförallt. Trots en hel del olika sorters strövare ute var det lugnt...  bl a ett litet gäng som tog sig ett årets första dopp hör inte till vanligheterna... däremot är det vanligare med BBQ och grill... såg ett större sällskap på andra sidan och en mindre grillrök från ett litet sällskap.




FRUKOST: gene "fiber" LUNCH: ostmacka & fruktbricka
MIDDAG LÖRDAGENS dillkött med kokt potatis


 

torsdag, december 23, 2021

Da'n före doppareda'n God Jul:

 


Janssons frestelse



Under förmiddagen har jag lagat till en Janssons frestelse...
Med åren har det blivit olika sorters och en hel del Janssons frestelser men detta recept är min favorit. När jag startade blev det den traditionella varianten... varva potatis med rå lök ansjovis ströbröd med grädde och mjölk - toppat med skivade smörbitar.
Jansons frestelse är för mig och THE GOATLORD  både A och O men även Ö...nämligen blir det en sista Janssons frestelse på självaste Nyårsafton har jag tänkt,

Min allra första Janssons frestelse minns jag faktiskt. Det var runt mitten av 1970-talet på ett julbord hos mormor. Helt plötsligt hör man: - Åh,jävlar! Mormor hade en ny rätt som vi skulle få smaka på... men hade glömt av denna. Snabbt joxade hon till något och in med detta i ugnen... efter en timma var denna frestelse ännu inte klar, oturligt nog hade hon valt en hög ugnsform för sufflé.
Jag blev lite undrandes vad detta är för maträtt som aldrig blir färdig. Till slut var denna klar och vi fick smaka. Min första tugga... hmmm... annorlunda... kanske gott. Jag ville veta vilka ingredienser som var i... också annorlunda.
Många år senare är det en av mina absoluta favoriträtter som dessutom är kul att tillaga, så enkel med få ingredienser men så gudomlig,


GOD JUL

Det blir ett hemlagat julbord i vanlig ordning på självaste julafton.... en hel del matrester på de röda dagarna kanske... 
Vi får se när jag kommer tillbaks hit in i bloggen igen... nu tar jag paus!
FRUKOST: gene "original" LUNCH: knäckemacka inkl. fruktbricka
MIDDAG TORSDAGENS senapsgriljerad skinka med rotmos och tomat/gurka

onsdag, december 22, 2021

VECKA 51 da'n före... da'n före doppareda'n:

  Förutsägbara blogginläggtitlar... och smått trista, så ser det oftast ut... så och nu med. 

Har nu påbörjat PARFYMEN en tysk krim-serie i 6 delar... har nu sett 2... Mycket snart är det fyra nya BECK filmer som skall betas av också... mysfaktor*

Ett tunt snötäcke på marken efter gårkvällens nedfallande flingor...


FRUKOST: gene "original" LUNCH: fetaostmacka & fruktbricka
MIDDAG ONSDAGENS max burger bar meny... våran favorit till detta är faktiskt ramlösa citrus...
lökringar blev detta denna gång... jättegoda!

tisdag, december 21, 2021

VECKA 51 da'n före... da'n före... da'n före doppareda'n:

FRUKOST: gene "original" LUNCH:  ostmacka med fruktbricka
MIDDAG TISDAGENS ärtsoppa

Det blev en skön tur ut... ur bubblan.




 



MÅNDAGENS

FRUKOST: gene "fibervariant" LUNCH:  salami Milano macka & fruktbricka
MIDDAG MÅNDAGENS schnitzel kokt potatis/morot

En solskensdag...




♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥