lördag, december 10, 2022

AdventsHelg fylld av frestelser:

 

Steker två lökar i rapsolja och ser till samtidigt att de blir mjukt stekta.
 Smord och bröad form där det gick åt ca 10 medelstora potatisar och plockade ur löken från pannan och lät rapsoljan var kvar. Sköljde ansjovisen i kallt vatten och fördelade sedan denna i formen.
På med sista lagret potatis - i med ca 3 dl vispgrädde och det sista som blev över från gårdagens köttbullar. Pudra på ett tunt lager av ströbröd. Sist i med rapsoljan som blev kvar i pannan efter att löken plockats ur.
Ställer in formen i ugnen för att gräddas och sätter ugnen på 175 gr.
Efter 1 timma i ugnen sänk värmen till 125 gr.
Efter ca 20-30 minuter färdig och på med aluminiumfolie och Janssons frestelse fick väntas med i ugnen. En stund innan middag sattes graderna på ca 50gr.
Då hade Janssons frestelse hunnit lägga sig och dra in smaker och smakade ännu bättre än att ätas direkt från ugnen.
Resten är nu på med aluminiumfolie om i kylen för att ätas imorgon.
En hel adventshelg fylld av både Janssons frestelse och kvällfika med blåbär & apelsinsockerkaka - inte så dumt va!
Gjorde en ny omgång för imorgon.
Gurk- och rädissallad
Tunna skivor med GastroMax mandolin - både gurka och rädisor. 
Lite salt, Rör om. 1 tsk äppelcidervinäger. Rör om.
1 msk olivolja. Rör om. 0,5 dl vatten. Rör om.
Får stå över natt, för att ha till morgondagens Janssons frestelse.
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!
Här får den färdiga kakan stå och svalna ca 30 - 45 minuter med ett bakplåtspapper om.
Kvällens kvällfika och morgondagens! Inte i bild men som kvällsmål blir det surdegsfralla med lite kaviar, salladsblad och ngn skiva gurk och rädisasallad på, eventuellt ngn tomatskiva.
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG Janssons frestelse serverad med gurk- & rädissallad och lite rödbetor
Ingen blötsnö känsla idag, desutom lättare att gå på även om det var lite is ute här och var.

fredag, december 09, 2022

Rullar köttbullar* vinterlanskap*:

 

Tungan åkte in så fort jag kom fram för att snabbt åka ut igen... avslappnad, julemys och vila!
Invigde GastroMax Mandolin som funkade fint!
Testade Mandolin! Jag hade inte tänkt ta hela gurkan men det gick som smort!
Så till dagens middag blev det lite av den skivade gurkan.
Utav resten gjorde jag en rädisa och gurksallad av - inspirerad av Beckhams son som använde just en mandolin för att göra en liknande sallad -  snabbt skaffade jag en mandolin från COOP  för 179 kr.
Imorgon tänker jag laga till en Janssons frestelse och ha till denna rädisa och gurksalladen. I salladen är det bara lite äppelcidervinäger, olivolja och en skvätt vatten.
GastroMax Mandolin som jag testade med både gurka och rädisor.



Här formas dagens middag utav de köttbullar som inte fick plats i ugnen brynte jag och gjorde långkok på - julköttbullar i gräddsås...
JULEKÖTTBULLAR
2 medelstora lökar
lite rapsolja
1 dl mjölk 3%
1 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
2 medelstora kokta mosade potatisar
2 ägg
1,5 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1 msk bong fond touch of taste kalvsmak
1,6 kg blandfärs

GÖR SÅ HÄR:
Skala och skär löken i bitar. Stek den mjuk i smöret, låt svalna.
Blanda löken med grädde, mjölk, potatisen och ströbröd i en bunke. Även kryddorna, Mixa slätt med stavmixer och låt svälla 10 minuter.
Blanda ner ägg!
Lägg på bakpappersklädd plåt och ställ in i ugnen i 175 - 225°C tills de är genomstekta. Låt svalna och förvara i kyl eller frys. 
Jag frös in en mängd julköttbullar. De som inte fick plats på plåten blev dagens middag.de brynte jag på spisen och hällde i vatten och gjorde långkok på och i med en liten skvätt grädde.

 




Gårdagens bakning också kvällens fika!
Årets special och favorit som jag kommer baka mera av - blåbär och apelsinsockerkaka!
Tror jag också kommer göra en tårtstubbe igen på denna... fast nästa år i januarimånad!
RECEPT åter igen på självaste kakan- scrolla nedåt i detta inlägg!
(Tårtstubben lägger jag upp igen förmodligen nästa år)
FRUKOST gene tunnbröd Original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG juleköttbullar lagade i gräddsås serverad med potatis/morot vid sidan salladsblad med gurka/tomat/rödbetor
FREDAGENS KVÄLLSFIKA blåbär och apelsinsockerkaka
Snö och vinter! Kramsnön från gårdagens hade förvandlats till mera blötsnö!
Väl hemma låg något julkort innanför dörren!





Uppdaterar jul i vårt hus innan snön kom! Bilder tagna innan snön!
Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!



ONSDAGENS vinterlanskap igen!

TORSDAGENS - snön ligger kvar!

FAVORIT I REPRIS; Blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl Dinkelmjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!

lördag, december 03, 2022

Dofter av både jul och orient:

 

 rapsolja lök purjolök lagerblad röd spetspaprika som steks med blandfärs sedan i med tomater och i med riven morot och även  riven  persiljerot och äppelskivor även majs och gröna ärter.
0,5 dl quinoa + 0,5 dl fullkornsris
Kryddad med salt och malen svartpeppar curry koriander spiskummin gurkmeja paprikapulver även lite bong fond buljong touch of taste (högst eller eventuellt 0,5 dl vatten om det hela är för "torrt")
Fryst in resten i en fryslåda för en annan dag.


Amaryllis!
FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG quinotto/risotto med äpple 

Ingen risotto för Asterix väl häftiga kryddor, men någon köttbulle och ngn rå färs-bit med naturell yoghurt grekisk... när vi åt. förövrigt uppmjukat foder uppdelat på två får han. lunch och kväll.
3 st mål om dagen får Asterix och något mellanmål... ett större vid lunch litet mål på kväll.sitt  sista mellanmål inför natt med husse och matte - liten ostbit. ungefär och kolla magen. Ngt sådant!

fredag, december 02, 2022

Asterix ngt groggy*

 



FRUKOST gene tunnbröd fibervariant LUNCH pastejmacka & fruktbricka
FREDAGENS MIDDAG fiskbullar i dillsås
Fikat för kvällen! 
(1 blåbär och apelsinsockerkaka med mindre socker)
INGREDIENSER
2 ägg
0,5 dl strösocker
1tsk honung
0.5dl rapsolja
1 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkel-mjöl
saften av 1 färskpressad apelsin
2 dl frysta blåbär
smör eller rapsolja och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR
Vispa poröst ägg, honung och strösocker
Rör ned mjölken och sikta även i ca hälften av mjölet mixat med bakpulvret.
Pressa en apelsin och häll saften i smeten och rör om. Häll ned det sista mjölet/bakpulvret i smeten och rör om tills det blir en jämn smet. Till sist rör ned rapsoljan i smeten.
 Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Strö på de frysta blåbären och häll över resten av smeten.
Sätt in formen med smet och blåbär i ugn och ställ in graderna på 175 grader och gräddas ca 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna!


Dagen efter för Asterix! Allt gick fint under turen... så också trapporna.
Det enda var att Asterix visade att nu räcker det med fiskbullar - inte två dagar i rad!
Imorgon blir det risotto - mjukt och bra för både tänder och mage hoppas jag!
Jag bakade en blåbär och apelsinsockerkaka igen innan vi stack ut och efter maten lagade jag till en kålsallad med gurka och paprika att ha som kvällsmål med ngn macka till.






TORSDAGENS jobbiga:
Vaknade uruselt tidigt... för att Asterix skulle fixa sina tänder! I väntan på veterinär - en kopp kaffe!
Något groggy kom Asterix hem på sena eftermiddagen - en kort tur hos mina föräldrar, där han fick fiskbullar. Sedan hem och vila ruset av sig. 

FRUKOST gene tunnbröd original LUNCH pastejmacka & fruktbricka
LÖRDAGENS MIDDAG kebabsallad 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥