fredag, juni 28, 2024

äh, nu tar vi helg:

 

Regn, men det blev faktiskt en skön tur ute utan paus fast solen skiner just nu i bloggandets stund!

Förövrigt har jag kommit igång med mitt nya skrivbord hårddisk med WIN 11. Hittade en på REA.
Jag testade ljudet först ut låten via YOUTUBE  - Iron maiden Doctor doctor B-sides från 2002.
BRA LJUD!
Jag har ännu inte hunnit testa spotify.
Gamla bildskärm och tangentbord/mus har jag kvar.





En skön paus från en annan dag då vi höll oss i skuggan....





GÅRDAGENS BILDER ett brejk från PC och allt vad det heter.... uti BACKA ... Längst ned blandade matbilder... och en relaxad AsteriX:

måndag, juni 24, 2024

ny VECKA 26 måndag med risotto å annat:

Sol och värme!
KVÄLLSMÅL
pirog med ost & spenatfyllning och gurk å rädissallad
cappuccinoglass med lite blåbär, aprikos och nektarin

MÅNDAGENS MIDDAG  
risotto och råkost
RISOTTO
Kastrull kokas med basmatiris/quinoa tricolore med fryst spenat / grönkål / hackad broccoli. När detta är färdigt slängs i klippt stekt stek fläsk i mindre bitar.

Panna: Lök steks i rapsolja med lite bladselleri, lagerblad och steks ytterligare därefter med en liten tomat.
I med buljong i detta fall hemlagad tärning. Har en enda kvar. 
Kryddas med oregano och mild malen paprika. Sist lite mörkare del purjolök och lite gröna ärter.
Det hela från pannan slängs till sist in i kastrullen...

Enkelt och gott!
Ett recept som jag nu slutligen inte kommer att ändra på...

 

Har lite annat att checka in IRL sååå tills nästa gång.... på återseende!


SÖNDAGENS

KVÄLLSMÅL
Salamimacka

SÖNDAGENS MIDDAG
Ugnslax  - babyspenat skalad Citron tomathalvor rapsolja lite bongs fiskbuljong toppad med gul paprika
serverad med gurk å rädissallad




lördag, juni 22, 2024

MIDSOMMARDAGEN:

 

FRUKOST
gene POLARBRÖD tunnbröd original

LUNCH del 1 och 2
ostmacka
fruktskål & sötma

LÖRDAGENS MIDDAG
brödskarv och hemlagad från grunden soppa med blomkål
Tjock färgrik smakrik soppa med blomkål.
Dagen startade med regn men det var uppehåll när vi var ute...
En kortare paus med en liten bensträckare.
Rapsolja. lök, lagerblad, ljusa del av purjo, en bit bladselleri, lite spetskål och potatis rörs om och steks lite lätt.
En skål med blomkål och mörka del av purjo som läggs ned sist eftersom för att behålla dess smaker inte överkokas,
I med någon tomat... tomat är nyttigt som hettad och gott.
En skål med resten  av kål som skall i och mitten del utav purjon.
Hemlagad buljong... fettet läggs i först och steks lite. Därefter i med mild paprikapulver, ca 2 msk dinkel fullkornsmjöl och kryddor: lite av varje malen svart/krydd/vitpeppar, gurkmeja, spiskummin och koriander, salt.
I med lite utav buljongen, Låter det hela puttras ihop... 
Lagerbladen plockas bort... I med ca 0,5 dl Quinoa tricolor därefter soppspagetti...  röres om och puttras lite. Därefter i med resten av buljongen... Börjar ha i grönsakerna... kål och mellanfärgad purjo, därefter potatis, morötter och lite rotseller. Sist i med blomkål och mörkare del purjo. Eventuellt fyll på med mera vatten.... salt eller kanske lite buljong efter smak... Eventuellt toppa soppan med gul paprika.

fredag, juni 21, 2024

MIDSOMMARAFTON:

 

Klassisk midsommarmiddag
Matjsessill serverad med dillkokt färskpotatis, kall sås med gräslök kryddad med lite gurkmeja och några ägghalvor toppat med lite dill och även lite rå blomkål till den kalla såsen.
Midsommarbakelse - marängsviss
Bär och frukt förbereds... Björnbär, Aprikos, Nektarin och Jordgubbar en hel och en halv som skall toppas läggs åt sidan.
Maräng som krossas läggs i botten. Uppvärmd chokladsås. Vispad grädde! Halva grädden läggs åt sidan och den andra halvan blandas lite lätt med någon sked lemoncurd som fördelas på marängkrosset därefter ös på med frukt och bär sedan på med lite naturell vispad grädde.
Toppas med en halv och hel jordgubbe,,, och till sist ringla över chokladsåsen.

Smaskigt och enkelt!
Färdigköpt marängbotten och lemoncurd... chokladsåsen lagade jag till själv.
En marängbotten blev kvar, så det blir en omgång till längre fram igenom.

CHOKLADSÅS
0,5 dl grädde 0,5 dl kakao 
0,25 dl sirap 0,25 dl strösocker
halv tsk salt
rörs ihop och kokas snabbt upp
för tjockare konsistens - i med en till två chokladbitar



Imorgon har jag planerat att laga blomkålssoppa!


torsdag, juni 20, 2024

VECKA 25 da'n före MIDSOMMAR allt lagomt:

 När inte allt funkar då tar man det till sig - man får inte roligare än vad man gör sig...

Midsommarstång och midsommarkrans finns på plats!

En standardtur inkl. paus inte för kort ej heller för långt dessutom lagomi kallt och varmt ute och blåsigt. 




FRUKOST
POLARBRÖD  Gene original tunnbröd
Käck som vanlig macka också inte alltid bara frukost

GÅRKVÄLLENS
makrillmacka (gurk/rädissallad & råkost - bladselleri rotselleri morot spetskål) & fruktskål med lite  björnbär jordgubbe blåbär aprikos nektarin

TORSDAGENS MIDDAG
 strömming med mos och gröna ärter
(inlagd stekt strömming som sköljs av i kall vatten  - saltas lite och lite fryst persilja på varje  in  i ugn - mos som innehåller både rotselleri och potatis mjölk rapsolja salt å peppar)

HEMLAGAD CHOKLADSÅS
ca halv dl kakao
ca halv dl grädde
pytte med socker och sirap som ihop blir ca halv dl
halv tsk salt

Kokas upp och röres om... plus en till två chokladbitar i för lite tjockare konsistens.

Imorgon planerar jag laga till en enkel marängsviss med Pavlova och Eton mess i tankarna.
Så här tänker jag göra:
Liten bit ab Marängbotten som skall krossas i en skål för att bli både botten och toppa med.

Lite krossad maräng
Liten klick grädde som blandats med lite lemoncurd,
 Jordgubbar / björnbär / aprikos
Liten klick naturell vispad grädde för att ta bort lite sötma.
Lite krossad maräng
Toppas med choklad sås
Något sådant!

Sedan kommer jag ha kvar både färdigköpt maräng och lemoncurd för att göra marängsviss några gånger till under sommarens gång.




LUNCH del 1
 ostmacka gurka tomat majonnäs spenatblad röd spetspaprika ost gul paprika

NYPONTE

LUNCH del 2 fruktskål och lite sötma
KVÄLLSMÅL strax inväntas 
Strömmingmacka med gurk/rädissallad
/FRUKTSKÅL försöker snåla med jordgubben
giffel
TREVLIG MIDSOMMAR
I nuläget vet jag inte när jag kommer uppdatera eller hur...
Lite utav midsommarhelgen tänker jag nog allt lägga upp när mobilkameran funkar bättre än kameran... TOPPEN!
VÄLKOMMEN HIT PÅ BLOGG-ÅTERSEENDE


onsdag, juni 19, 2024

mitt i VECKA 25 inga svarta moln*

 EDIT: OPS! inte vecka 24 utan i rätt vecka

Sol och vind - inga regndroppar så långt ögat kan nå. Inget jag väntade mig! Det blev en härlig paus med svalkande vind där vi satt i något så när skugga.
I morse skulle det bli regn - först strax innan vi skulle ut som jag blev varse med vädret. 
STJÄRNÖGA bekänner färg...
I mitten apelsinmynta...,
STÄRNÖGA  - APELSINMYNTA _ STJÄRNÖGA
omgivna av den perenna marockanska myntan runt om


GÅRKVÄLLENS
laxmacka

ONSDAGENS MIDDAG 
makrill persiljekokt färskpotatis med råkost och gurk å rädissallad

ONSDAGENS lunch del 1 och 2
Testade på extrapris LINDT frukt och mandel . mums!
Den är väldigt dyr, men ngn gång kommer jag unna mig lite annars finns också marabou utan palmolja!
Jag strävar efter palmoljefritt men lite får jag i mig ändå, men det börjar finnas flera alternativ utan palmolja och det är bra!




GÅRDAGENS TISDAGENS blåste som attans om inte minnet redan sviker
Var hos vet. med Asterix för att kolla tandköttet i hans käft, något stygn satt kvar som självt inom kort kommer försvinna och en stor grop som läkts sig fint. Allt bra!
Hädanefter skall Asterix äta ca en Previcox tablett om dag mot sina stela leder och han mår bra och tål dessa!
Dillkött från matlådan som tinats som värmdes upp. Hemlagat från grunden blev lättlagat!
Kortare tur med tanke på allt spring och hos vet, också.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥